Снимка:БГНЕС

ДПС пред Радев: Трябва отново да се обърнем към избирателите (На живо)

Отговорното отношение на ДПС към етническия мир е факт. Факт е, че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог. Но България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с ДПС.

Вие стоите близо до вашите избиратели и знаете техните тревоги – от растящите цени, от продължаващата война и те не могат да бъдат решени само от една политическа сила. Знаете колко е важна ролята на политическите лидери за решенията, които се вземат, за да се работи в интерес на всички български граждани.

Ние сме член на важни съюзи, очакваме още по-голяма подкрепа от там. Очакваме българските институции да работят така, че да използваме всяка възможност от нашето членство и да не позволяваме България да остава в периферията на ЕС.

Това означава да имаме по-единна външна политика, подчерта той.

Пред журналисти лидерът на Движението Мустафа Карадайъ коментира отказа на ПП и БСП да направят това.

„Неуважение към Конституцията и институциите в страната и отказ от диалог“, заяви Карадайъ.

Това е естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата. Това каза Мустафа Карадайъ на консултациите при президента.

При президента той каза, че досегашната управляваща коалиция е „основа на база ценности и политики, а на база отрицание, цялата й дейност беше основана на лъжата”.

Коалицията не се основаваше на ценности, а на база отрицание и цялата й идейност беше основната на лъжата. Ние в НС се опитвахме да разобличаваме лъжите на последното управление. Политическата криза е шанс за излизане от нея.

Проваленото правителство отказваше да има диалог с опозицията за проблемите на българските граждани, но после се разбра, че има отказ и от диалог вътре в досегашното управляващо мнозинство.

Самонарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от „правилните хора“, заяви от своя страна лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Според нас трудно може да се намери диалог за постигане на хомогенно мнозинство, за да има категорично евроаталантическо управление в България.

Ние трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с отговорност политическите партии. И в следващия парламент да влезем не с омраза и отрицание, а точно обратното – да влезем с нашите ценности, цели и приоритети за държавата, обясниха от ДПС.

- реклама -