Доц. Кунчев: Дали сме на разследващите 32 сигнала за фалшиви сертификати

Здравните власти са предали на разследващите 32 сигнала за съмнения за издаване на фалшиви COVID сертификати. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ.

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че ще МВР ще проверяват произхода на сертификата всеки починал, който е бил и ваксиниран.

Освен това вчера бяха потвърдени официално първите 12 случая  на Омикорн у нас.

Здравният инспектор обясни още, че към момента пълен локдаун или прекъсване на учебния процес не е планирано. В тази връзка той увери, че до тази  ярка ще се стигне само при чувствително влошаване на ситуацията.

Към момента средната заболеваемост в страната е 350 на 100 000 души население, което не е високо, добави доц. Кунчев.

Той прогнозира, че до края на месеца Омикрон ще е домниращ у нас. „ Когато обхване много хора, натискът върху болниците ще е много голям”, каза държавният инспектор и уточни, че потвърдените случа и са с лека клинична картина. „ Пълен локдаун не е изключен.

През миналите две години преминахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: Не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност”, коментира още доц. Кунчев. ТОй отбеляза, че проблемът е, че излизайки от четвъртата вълна, ние пак останахме на една относително висока база на заболяваемост.

Главния държавен инспектор обясни още, че наблюденията им показват, че засега протичането на заболяването при новия вариант е малко по-леко и при по-ниска смъртност.

Той коментира още, че вероятно новия вариант вече е в големите градове у нас.

- реклама -