Доклад разкри: Защо стотици хиляди българи нямат банкова сметка

Доклад разкри: Защо стотици хиляди българи нямат банкова сметка. Ето отговора: Докладът основно посочва, че уязвимите потребители нямат достатъчно лесен достъп до основна банкова сметка заради високите такси в Европейския съюз

Между 12 и 16% от българите над 15-годишна възраст

не притежават банкова сметка.

Това показва доклад на базирания в Брюксел тинк-танк Finance Watch. На база последните данни за населението на България от Националния статистически институт (НСИ) това означава, че между 650 и 850 хиляди души не притежават банкова сметка.

Подобна е и картината в Унгария, а най-крайна – в Румъния, където около трима от всеки десет души над 15 години не притежават банкова сметка.

Докладът основно посочва, че уязвимите

потребители нямат достатъчно лесен достъп до основна банкова сметка заради високите такси в Европейския съюз. Това се случва въпреки европейската регулация, която създаде т. нар. базова банкова сметка. Тя е факт и в България,

но използването ѝ е пренебрежимо малко.

Според експертите в неправителствената организация причини за огромния брой хора без банкова сметка са недостатъчни кампании за осведомяване, достъпност и нежелание на банките да предлагат и информират потребителите за тези продукти.

Вижте още:

- реклама -