Белене

До средата на декември ще се изплатим на руснаците за АЕЦ „Белене“

До средата на декември ще се изплатим на руснаците за АЕЦ „Белене“. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя присъства на официалната среща по повод успешното приключване на проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

По думите ѝ към настоящия момент между двете страни има много добър и конструктивен диалог. „Преговорите, които водим са в една доста напреднала фаза. Останаха детайли, които трябва да бъдат уточнени. Надявам се това да се случи съвсем скоро“, отбеляза тя.

България търси начин да провери състоянето на оборудването

Министър Петкова уточни, че една част от тези преговори са свързани с възможността НЕК да провери на място оборудването за АЕЦ „Белене“, което трябва да изплати.

Във връзка с това кога може да се очаква решението на Европейската комисия във връзка с изплащането на средствата, тя обясни, че още с излизането на арбитражното решение българската страна е започнала да работи за това да намери най-добрият и най-бързият начин, за да може НЕК да плати своето задължение към „Атомстройекспорт“.

Удължаването живота на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ гарантира електроенергия на достъпни цени

Заедно с Росатом завърши успешно работата по дейностите за удължаване живота на 5-и блок на атомната централа в Козлодуй. Двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ произвеждат 33% от енергията в страната.

 

- реклама -