Борисов и Плевнелиев отрекоха България да е участвала в договорки за обща флотилия

Президент и премиер уверяват: Флотилии срещу никого няма да се създават

Президент и премиер уверяват, че няма да се създават флотилии срещу никоя страна. Поводът на изявленията е появила се неофициала информация, че Турция се отказва да изпълнява споразумението за бежанците, защото сме отказали да се включим в създаването на натовски Черноморски флот срещу Русия.

плевнелиев и ненчев
Плевнелиев: „Няма нищо извънредно, което да се случва в държавата“

Няма нищо извънредно, което да се случва в държавата. Искаме да чуете истината от нас. В сферата на българската отбрана правим това, което пише в законите ни“, заяви на извънреден брифинг президента Росен Плевнелиев.

„Всяка една наша дейност не може да бъде никаква импровизация. Дори и 1 лев да се инвестира в отбранителни технологии, това решение минава през парламент и трябва да бъде в рамките на програмата“, заяви още резидентът.

НАТО
България е поела ангажимент с до 400 военни за учение на НАТО

Държавният глава беше категоричен, че единствения ангажимент, който сме поели е за участие с до 400 военни в учения на НАТО, които ще се проведат в Румъния. Други ангажименти не сме поемали.

Н

Ненчев: "Не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България”
Ненчев: „Не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България”

Министърът на отбраната Николай Ненчев призна: „Действително имах среша с моя румънско колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия и помолих, ако се разглежда този въпрос да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО. Т. е. никакви други ангажименти извън този контекст не сме приемали и не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България”

Борисов: "Не искам Черно море да се превръща в място за военни действия"
Борисов: „Не искам Черно море да се превръща в място за военни действия“

Флотилия, по начина по който беше предложена е отказана- и от президента и от военния министър и от мен„, категоричен беше премиерът Бойко Брисов. „Никой не трябва да има съмнения в нашите пронатовски и проатлантически позиции. Винаги съм казвал, че ние сме миролюбива страна. Не искам Черно море да се превръща в място за военни действия„, заяви още Борисов.

- реклама -