Графа

До 13 април става ясно какви ще са новите ограничители по „Графа“

До 13 април ще стане ясно какви ще са новите ограничители на трамвайното трасе на улица „Граф Игнатиев“. Одобрени са два варианта и един от тях ще бъде избран от експертния съвет към главния архитект на София, след преценка на място.

На дирекция „Зелени системи“ е възложено да предложи вариант за кашпи, които да бъдат обсъдени като допълнителен маркиращ елемент. Подмяната се налага, за да се осигури сигурността на пешеходците.

Междувременно граждани и собственици на търговски обекти по улицата обявиха, че завеждат колективен иск срещу Столичната община заради дългия ремонт на улицата и претърпените щети, предаде БНР.

Според адвокат Ивана Мурджева колективните искове са много по-полезни от индивидуалните. Тя посочи, че основното, на което е базиран искът, е справедливо обезщетение. „Такъв иск дава ясен знак на онзи, който е причинил вредата, че поведението и причиняването на колективни щети трябва да бъде по някакъв начин възмездено. Хубавото на тези искове е, че съдебното решение ще се отнася до всички“, обясни адвокат Мурджева.

Тя подчерта, че не оспорват необходимостта от подобряване на градската среда.

„Оспорваме обстоятелството, че започването на този ремонт е стартирало без общината в нито един момент да направят някаква оценка как нейните добри намерения ще се отразят върху съществуващия бизнес в района. Там са малки предприемачи“.

Диана Дамянова, която има магазин на ул. „Граф Игнатиев“, посочи, че наемите на улицата варират между 1000 лв. и 2000 евро. Над 70% от магазините са затворили заради ремонта, а магазините, които работят в момента, са с нови наематели.

„Не завеждаме иск срещу ремонта, а завеждаме иск срещу недопустимо дългия ремонт. Поставили сме в иска си желание за обезщетение между нормалните обороти, които сме правили преди ремонта, и тези, които сме правили по време на ремонта, като изключваме 3-те месеца, в които вярваме, че е трябвало да бъде направен ремонтът. Не претендираме за целия период от 11 месеца, колкото трае ремонтът, а за около 6 от тях – другите ги приемаме, че са били необходими“, уточни Дамянова пред националното радио.

Зам.-кметът по финансите и транспорта в Столичната община Дончо Барбалов заяви, че искът е за сериозна сума, която по думите му няма как да бъде платена с еднолично решение, на когото и да било в общината: „Ако имат претенция към общината, имат пълното право да се обърнат към съда. Ако искат да съдят, тяхно право е“.

Адвокат Мурджева подчерта, че собствениците на магазини не са искали да съдят общината, а да се споразумеят.

- реклама -