фантастичното

Дни на фантастичното в София

Дни на фантастичното започват днес в литературния клуб “Перото” в НДК.

Фестивалът ще включва многоизмерна програма за проявленията на фантастиката – от лекции за гейм дизайн, виртуална реалност и ескейп стаи, през комикси и наука, до издателския опит с фантастиката и дискусии за развитието на фендъма в България.

Организаторите обещават да потърсят и да намерят пресечните точки между феновете на всички тези изкуства и родната фантастична общност чрез разнообразни дискусии и панели.

Сред множеството лектори, които ще предадат своите знания, ще е и 33-годишният Райчо Райчев – първият българин, участвал в технологичната програма „Singularity University“ в НАСА. Райчев е основател на образователната програма „Космически предизвикателства“, която е сред най-големите програми за космическо обучение в Европа. Освен това той е създател и на компания за наносателити. Райчев ще разкаже кои са най-новите разкрития за необятния космос и колко от тях са част от научнофантастичните концепции.

Програмата ще бъде открита с дискусия между издателствата „Сиела”, „Колибри”, Студио „Арт Лайн”, Издателска къща „БАРД” и „Квазар”, които ще обяснят как подбират заглавията, които предлагат на българските фенове на фантастичния жанр.

Малко след това ще се състои и изложбата на космически кораби. Митко Дряновски – запален от малък по самолетите, стажант в списание “Криле” и неуморен създател на модели, ще представи няколко лично изработени от него модели на кораби от фантастичния сериал „Батълстар Галактика“ и ще разкаже накратко за тяхната история.

Освен лекциите и другите аткракциони, и през двата дни организаторите от „ФендъмБГ” ще предложат възможността за закупуване на фантастични книги и манга, както и кът с бордови игри.

- реклама -