Директорът на Народния театър: За морала, заплатите на актьорите и Морфов (Видео)

Директорът на Народния театър: За морала, заплатите на актьорите и Морфов. В Народния театър започна официална пресконференция с ръководството по актуални теми. На събитието присъстват актьорите Владимир Карамазов, Христо Петков, Ана Пападопулу, Бойка Велкова, Георги Мамалев, Антон Радичев.

„Благодаря за интереса. Време е да си подредим

държавата и време е да тръгнем по нашата правилна посока.щастлив съм, че след 4-месечно присъствие на Народния театър в медиите, ние успяхме да се сплотим, ние успяхме да направим една блестяща продукция и се опитахме да покажем как националният ни театър трябва да тръгне в една нова посока.“

„Жалко е, че понякога едни неща, които са вътре в конфликта, и които трябваше да си останат там, където им е мястото – те излязоха. Но историята познава и други случаи – историята познава случая с Пенчо Славейков.

Това не е прецедент за нашите ширини.

Това е бъдеще. И тези, които бяха създателите на Народен театър „Иван Вазов“, и те трябваше да тръгнат по тези стъпки. Ние сме в Европа. Ние имаме друг поглед, друг мироглед. И трябва да пазим тези наши ценности и тези наши стойности. Защото някъде до нас има друг свят, в който се работи точно по другия начин – назначават се удобни хора да изпълняват удобни поръчки. Ние уважаваме твореца – ние,

казвам аз и моят екип, който събрах.

И именно поради тази причина, аз Васил Василев, човек, не творец, не директор, човек – се водих от един единствен принцип – да запазя достойнството на хората, които работят с мен, да запазя достойнството на екипа, който е с мен. За да можем да се сплотим. Защото ние всички сме едно семейство“.

4 месеца се опитвах, 4 месеца създавах,

4 месеца колегите твориха и бях изключително щастлив. „Но те твориха в една странна обстановка, една обстановка, в която те бяха притискани.

„Ние сме малка държава и трябва да си пазим личностите. Боли ме, защото след четири месеца борба за подобряване на условията, се стигна до тук.

Мечтаех за достойни роли, за достойни

възнаграждения. Театърът се отвори към чужденците, към европейската сцена“, каза още Василев. Той не проумява, защо нашето общество е толкова разединено.

От думите на директора стана ясно, че Александър Морфов е сключил два договора за получаването на авторски права върху неговите спектакли –

„Хъшове“ и „Животът е прекрасен“.

Василев беше категоричен, че е дал пълна свобода на Морфов да твори и не е искал да се стига до неговото уволнение.

„Народът на Вазов“ е най-гледаната постановка. За първите два месеца Народният театър е направил 1 милион и 250 хиляди лева“, съобщи още Васил Василев.

„Жалко е, че този случай излезе извън театъра,

защото мястото той да бъде решен, беше между стените му. Но не е за първи път да има скандали. Знаете историята за Пенчо Славейков. Но от всичко, което преживяхме, има и добър ефект – това ни освободи. Аз Васил Василев, човек, не директор, се водех от един принцип – да запазя достойнството на екипа. 4 месеца са опитвах, създавах, колегите твориха, но в една странна обстановка. Бяха притискани. Трябваше да защитя актьорите, служителите, които трябваше да търпят обидите и високомерието, да им спестя проблемите“, каза още директорът на НТ „Иван Вазов“.

Той попита как може да се избира между

достойнството и разбиранията на един човек и достойнството и разбиранията на друг човек, визирайки конфликта между Морфов и бившата пиарка на трупата Велислава Кръстева. Беше категоричен, че преди да пристъпи към уволнението – едно от най-тежките решения в живота му, е опитал всичко.

„Единственото добро нещо от цялата ситуация е, че успяхе да се сплотим, направихме успешни спектакли. Театърът тръгна в една по-добра посока. За първите два месеца приходите ни са 1 250 000 лв. Имаме ясна програма и вече работим за 2025г. Тепърва в театъра ще поставят Тимофей Кулябин, Диана Добрева, Асен Шопов, Явор Гърдев. Александър Морфов трябваше да постави „Троянският кон“.

Вместо това предложи друго заглавие два пъти по-скъп

и с два пъти по-голям екип от пет държави. Ако бях приел този проект, щеше да е за сметка на другите, заложени след това“, обясни Василев и призова за обединение. Той заяви, че двата възстановени спектакъла на Морфов – „Животът е прекрасен“ и „Хъшове“, ще продължат да се играят, поне ако зависи от ръководството на театъра. Има сключени два договора – за възстановяването им, както и за авторските права, които се полагат на режисьора.

„Жалко, че в медийното пространство се изговориха куп фантазии.

Нямаше опит да се покаже какво всъщност се случи, какъв е проблемът. Александър Морфов е голям творец, но длъжността главен режисьор е административна. Той трябваше да подпомага театъра, да го обедини, да му даде вярната посока. Защото личностите в националния театър не значат нищо, националният театър значи. Всеки един артист има правото да твори на тази сцена, но да твори“, каза Василев. Той припомни, че именно с неговите усилия големият ни режисьор се е завърнал на българска сцена, докато той е бил директор на Плевенския театър.

Василев не даде отговор на въпроса дали записът пуснат

в някои медии, от който се чуват заплахи, че Морфов ще бъде открит и ще му бъде потърсена сметка за нещо, е автентичен и какво точно се визира.

„Имах среща с г-н Морфов на четири очи, винаги сме говорили за театър. Не знам какъв е този запис, моят морал не позволява да правя такива. В Плевен създадохме спектакъла „Антигона“. Той беше пренесен от „Театър Юного зрителя“, където бе поставен от Морфов. Не знам за някакви проблеми“, каза Василев.

Той определи като спекулации, че някои актьори

от трупата са получавали допълнително материално стимулиране в размер на десетки хиляди левове. Каза, че от самото начало е вдигнал заплатите и е поел отговорността като мениджър средствата да бъдат осигурени. Затова и заради добрата репертоарна политика представленията от афиша се играят на пълни салони, а най-гледаният спектакъл е „Народът на Вазов“.

Василев не поиска да назове официалните мотиви

за уволнението и посочи, че това може да бъде коментирано от Морфов.

„Когато имаш работен принцип и той пречи на тези, които не работят, те си търсят други причини“, каза още директорът на НТ и подчерта, че няма намерение да подава оставка, защото има ясна програма и още четири години мандат. Относно обвиненията за нарушения посочи, че за месеците, в които е бил начело на трупата, са му правени четири проверки. На въпрос намира ли грешка в себе си, за да се стигне до тази ситуация, каза:

„когато променяш – има шамари, когато слугуваш – си благословен“.

Василев бе попитан за казуса с отстраняването на актьора Евгени Будинов от спектакъла „Хъшове“. Той разкри, че е провел личен разговор с Морфов и е приел решението му, но по-късно е разбрал мотивите.

Актьорът от трупата Георги Мамалев призова да бъдат оставени да работят спокойно, защото хората, които днес са част от случващото се утре

няма да са тук, но Народен театър винаги ще има.

Междувременно десетки граждани и артисти се събраха на протест пред Министерството на културата в подкрепа на уволнения главен режисьор на Народния театър Александър Морфов, предаде БГНЕС.

Протестът се провежда паралелно с

пресконференцията, която ръководството на Народния театър дава по въпроса с уволнението на Морфов.

Актьорът Валери Йорданов заяви, че става дума за човешки и морални фалове. „Не може да уволниш главния режисьор, при когото 2/3 от актьорите и режисьорите казват, че са се учили“, каза Йорданов и допълни, че досега са събрани над 6000 подписа в подкрепа на Александър Морфов.

Събирането на подписи продължава.

Актьорът Тончо Токмакчиев каза, че е на протеста, за да подкрепи Александър Морфов. Той подчерта, че защитава позицията на Морфов. „Той така е наказан, и не може да работи никъде вече“, отбеляза той. Протестиращите скандират „Вън ДПС“, „Оставка“, „Мафията вън“.

 

- реклама -