Деяна Пейкова, учител пред FN: Полагаме всички усилия с дистанционното обучение да предадем максимални знания на децата и завършим годината успешно

Вече седмица и половина учители и деца учат онлайн. Това е стрес тест за дистанционното обучението у нас.

Как се справят учители и деца, имат ли трудности и качествено ли се преподават и усвояват знанията, разговор с Деяна Пейкова.

Деяна Пейкова е заместник директор на ОУ „Христо Смирненски“ в град Раковски, преподава и английски език. Докторант е във Факултет по Математика и Информатика ФМИ – ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя е администратор в училището на дистанционното обучение от 1-ви до 7-ми клас. Училището работи с платформата Microsoft Teams.

Мина една пълна седмица от дистанционното обучение, справиха ли се учители и ученици?

Голяма част от учителите бяха изпробвали платформата за обучение, която е сред официалните форми на обучение. Имахме трудности. Приложението прорабати добре от 5 до 7-ми клас. Учениците вече имаха изградени навици за работа в офиса. Създадохме указания учениците как да влизат в класните стаи, как да си намират материалите. Например моите часова са онлайн. Събираме се във виртуалната стая, обсъждаме си упражненията. Домашната работа също се прави и изпраща в едно от приложенията. Лесно събирам обратните отговори и си ги проверявам.

Успяват ли по този начин учениците да усвоят езика и новите знания?

Ние можем да общуваме, задавам им въпроси. Те отговарят. Аз успявам да видя на момента кой се затруднява и кой не. Децата казват какво не разбират. Повтаряме пак, ако е необходимо. Това е предимството да си онлайн. Веднага да реагираш.

По-малките, от 1-ви до 4-ти клас, как се справят?

В началото всеки преподавател търсеше различни канали Фейсбук, Вайбър.  Децата от начален курс, например първокласниците, не са запознати с различните платформи. Но от няколко дни и в начален курс успяваме да работим с платформите за обучение. До края на седмицата всички класове ще работят по този начин

Помагат ли ви родителите?

Родителите са изключително отговорни. Те са винаги до децата си. По-малките изпращат късно домашните, чакат родителите си. Те не могат сами.

Днес образователният министър заговори, че най-вероятно ще продължи дистанционната форма на обучение до 13 април. Ще успеете ли да предадете материала?

Ще успеем. Аз  също по предмета си ще направя всичко възможно да преподам всичко. Това ще стане възможно и благодарение на родителите. Тяхната отговорност и включеност в целия процес е много важна. Знам, че ако трябва да се обяви годината за нулева, това е по-голямото зло. Така, че родителите го осъзнават и правят всичко възможно като партньор да успеем да се справим.

Вие се справяте, защото сте специалист в областта на технологиите, а останалите учители?

Аз консултирам всички. Администратор съм на платформата и помагат на всички. Това е голямо предизвикателство за всички учители, но ще се справим. Най-голямото ми желание е скоро да се върнем в класните стаи и сега даваме всичко от себе си да не пропуснем нищо в обучението.

 

 

 

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -