парламент промени Закон за хазарта бюджет 2020 актуализация

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Депутатите приеха на първо четене със 104 гласа „за“, 81 „против“ и 3 „въздържал се“ промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменят и редица данъчни закони. Сред тях са Законът за ДДС, Законът за акцизите и данъчните складове, Законът за местните данъци и такси.

От „БСП за България“ и ДПС не подкрепиха промените.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че в 90 процента от обема си промените на практика прилагат шест европейски директиви. Има няколко разпоредби, които касаят намаляване на административната тежест на данъкоплатците, и няколко разпоредби, които целят да се предотвратят възможностите за избягване на данъчни плащания, посочи тя.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че с измененията се увеличава данъчното бреме за земеделските производители.

Румен Гечев от“БСП за България“ възрази, че левицата не е против директивите на ЕС, но е против покрай тях да бъдат прокарвани и други текстове в седем закона, които имат сериозно влияние върху бюджетните приходи и ще повлияят върху съдбата на редица български фирми. Той посочи още, че Министерството на финансите не е представило никакви разчети за ефекта от промените.

- реклама -