народно събрание. зелен сертификат, предложение

Депутатите отново отхвърлиха предложението на ГЕРБ за влизане в НС със зелен сертификат

Със 77 гласа „за“, 102 „против“ и 16 „въздържал се“ Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС в сградата на парламента да се влиза със зелен сертификат. Предложението беше направено в рамките на Решение за приемане на Правила за дистанционно участие в заседанията на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

Дебатът по темата, който започна вчера с напрежение, продължи и днес с нападки.

Първи на трибуната излезе д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“, който се обяви за влизане в НС със зелен сертификат.

Това му спечели нападки от страна на ИТН. На трибуната излезе Тошко Йорданов от ИТН:

„Искам да изкажа моята лична благодарност към ДБ, които за пореден път показаха своята пословична последователност. Вчера те заявиха, че няма да гласуват за предложението на ГЕРБ, днес чухме как те всъщност ще го подкрепят. Хубаво е, че човек има последователни колеги“, каза Йорданов.

Александър Славов от ДБ репликира, че групата нямало да подкрепи предложението на ГЕРБ, а щяла да внесе свое.

Тошко Йорданов отговори с ирония:

„Това успокои притесненията ми в този момент, но е хубаво, че Вие също смятате, че НС е мол или ресторант. Защото правилата, въведени от министъра са за търговски площи със свободен достъп. Ако това бъде прието, предлагам тука да ядем на банките, да се държим като в градския транспорт„, каза Йорданов.

От БСП се обявиха за отхвърляне на предложението на ГЕРБ и обсъждане на режима на влизане в парламента по време на отделен дебат.

От ГЕРБ отново защитиха позицията си. Призоваха за одобрение на предложението им с мотива, че всички български граждани трябва да са равни, а народните представители не са привилегировани:

„Обсъждаме един проект за решение, който е юридически елементарен. А именно дали народните представители, както всички останали български граждани, трябва да спазват правилата, или не“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според Делян Добрев от ГЕРБ след като Народното събрание не е приело решение, че не трябва да спазва мерките в заповедта на здравния министър, то по презумпция всички работещи в парламента, сред които и депутатите, трябва да го правят.

Добрев се обърна към присъстващия в залата служебен здравен министър Стойчо Кацаров и го призова да внесе яснота по заповедта:

„Тези, които нямат зелен сертификат, според мен са нарушители. Защото това е все едно в един магазин собствениците да се съберат и да решат, че няма да спазват заповедта. Г-н Кацаров, проверихте ли колко народни представители нямат зелен сертификат и глобихте ли ги? Защо глобявате българските граждани, а не глобявате народните представители?“, попита Добрев.

След като предложението на ГЕРБ беше отхвърлено, депутатите гласуваха и основния законопроект. Одобриха участието на народните представители под карантина или изолация в заседанията.

- реклама -