партии, правителство, избори, управление Галъп, правителство, управление, избори, нагласи АИКБ, позиция, правителство, , промяна, коалиция
сн. БГНЕС

Денят след изборите: А сега накъде?

Еуфорията около изборния ден приключи.

Сега е ред на числата, по възможност представени официално от Централната избирателна комисия.

Разликата между победителя и подгласника е буквално инфарктна. Има и още едно неизвестно – как са гласували сънародниците ни в чужбина.

Но всичко това ще се изясни много бързо. Остава големият въпрос – какво следва.

„Не виждам вероятност да имаме мнозинство на 3-те партии на протеста“.

Това заяви Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ в ефира на БНТ.

„В чужбина са преброени 50% от резултатите, не виждам вероятност да имаме мнозинство на 3-те партии на протеста, т.е. от гледна точка на това, че сме в ситуация, в която отново ще се търси подкрепата на някоя от старите партии, ние сме в същата ситуация – промяна, увеличена тежест, липса на промяна отново в ситуация, в която може да се търси подкрепата“, каза Димитрова.

„Според социологът от „Галъп интернешънъл“ Андрей Райчев ГЕРБ са загубили психологическото си предимство, „ГЕРБ беше много по-голям от другите – 25 на 17“.

„Сега ГЕРБ между другото не загуби, дори да завърши с някакъв фотофиниш – с едни гърди напред за „Има такъв народ“, това не е разлика. Аз не се съмнявам, че „Има такъв народ“ ще изберат правителство, че ще изберат министър-председател и няма да попадне веднага в рулетката на кризата. Трябва да изчакаме 11 ч. и г-н Трифонов да каже намеренията си, но най-вероятно ще стане това – той ще предложи нещо, явно не преговаря даже със своите съюзници“, каза Райчев.

„Ако те (ГЕРБ – б.ред) спечелят тези избори, дори с половин глас, Борисов отново ще излезе и ще каже, че е победител. Това ще има символно значение. Ще направят опит за правителство, който ще е неуспешен, но ще бъде символ. Протестните партии няма да имат мнозинство, но вече са далеч по-близо. Съставянето на правителство ще бъде по-лесно. Слави Трифонов ще трябва да прави кабинет”. Това обяви Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“ по Нова телевизия.

„Трябва да се обърне внимание на ниската избирателна активност. Който и както и да управлява, ще е с много малък процент представителност.“

Това коментира пред БТВ проф. Антоанета Христова след вота вчера и добави, че гласовете от чужбина може да скъсят дистанцията между ИТН и ГЕРБ и партията на Слави Трифонов да излезе на първо място, но отново без мнозинство.

Ирена Тодорова – преподавател по политически науки в Нов български университет, предрече отново тежки преговори, дори между партиите на промяната. „Не видяхме тези три субекта да си говорят по време на кампанията“, добави тя.

Според политолога Росен Карадимов ключът за съставяне на кабинет у БСП, но не вижда революцията, която се очакваше след 4 април. „Отново няма мнозинство, не се състоя революцията във формата, която се очакваше. Промяната е необратима обаче. Никой не коментира възможност за управление на ГЕРБ“, добави той.

 

- реклама -