Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Всяка година на 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и другите герои, дали живота си за свободата на Майка България.

На 27 години Ботев пише във в. „Знаме“, 13 юли 1875 г. „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави.“ Дали с неговата чувствителност не е предчувствал, че в името на тази свобода ще загине след по-малко от година – на 2 юни 1876 г. във Врачанския Балкан.

Но с отдадеността си на България, едва ли е подозирал, че денят на неговата героична и трагична гибел ще продължи през столетията, за да стане Денят, в който почитаме героите си, отдали живота си на Отечеството. Ботев остава завинаги символ на невероятен революционен дух, дори до безразсъдство, съчетано с невероятен поетически и журналистически талант. Парадоксът е, че и неговата гибел на 2 юни и 19 февруари, когато е обесен Васил Левски, отбелязваме в годините по-тържествено от рождените им дати.

Тази година, на 2 юни отбелязваме 142 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото отбелязване на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица.

Церемонията ще започне в 10.45 часа. В традиционния поход до връх Околчица ще участва председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Сборният пункт за тръгване е ОУ „Христо Ботев” в центъра на село Паволче в 08.00 часа.

Днес, 2 юни, в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, със сирени в цялата страна ще бъде отдадена почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства трябва да спрат движението си и да останат на място.

Водачите на всички превозни средства на наземния обществен транспорт в София ще бъдат инструктирани точно в 12:00 часа да спрат на безопасно място за минута, за да отдадат почит на паметта на героите, дали живота си за независимостта на България.

Възможни са незначителни отклонения от разписанията в движението на градския транспорт, които впоследствие ще бъдат наваксани по най-бързия начин, съобщиха от ЦГМ.

От там призовават всички граждани и водачи на леки автомобили също да преустановят движение в рамките на минута.

 

- реклама -