бебета, Майчин дом, проплакаха, Коледа, Рождество Христово

ДАЗД върна в страната 7-месечно българче, изоставено в Косово

Държавната агенция за закрила на детето заедно с Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане, върнаха 7-месечно българче в страната.

Бебето било изоставено в Косово от майката още при раждането. От тогава до прибирането му е било отглеждано в косовско приемно семейство.

Детето е транспортирано в страната от социални работници и с подкрепата на международната организация А“21“.

У нас то ще бъде настанено в приемно семейство и включено в процедура по осиновяване.

„За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето и най-вече като майка, е немислимо българско дете, независимо къде се намира то, да бъде изоставено и да не получи необходимата подкрепа.

При всеки сигнал за дете в чужбина, изпаднало в риск, ние реагираме незабавно и в координация с останалите компетентни институции предприемаме спешни мерки то да бъде защитено и възможно най-бързо върнато в България.

Всички ние трябва да сме непримирими и да реагираме срещу това децата да стават жертва на трафик“, каза Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Само за първото шестмесечие на 2022 г. експерти от ДАЗД работят по 34 случаи с международен характер, обхващащи 47 деца, като 5 от тях касаят деца жертви на трафик и връщането на шест деца в България. Държавната агенция за закрила на детето е предприела всички необходими мерки за това.

- реклама -