Емил Караниколов Емко, протест лиценз завод

Държавата застава зад работниците на военния завод „Емко“

Държавата застава зад работниците и целия военнопромишлен комплекс „Емко“.

Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по повод констатираните нарушения и спирането на лиценза на оръжейния завод „Емко“.

„С цел защита интересите на населението и сигурността на работещите Междудевомственият съвет взе решение за спиране на лицензите на дружеството „Емко“ за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите. Благодаря на работещите и представителите на фирмата, които потвърдиха, че има нередности и работят за тяхното отстраняване. Държавата застава зад работниците. Те ще работят, но все пак мисля, че вместо да бъдат изкарвани на улиците да затварят пътища, ръководството на дружеството трябва да предприеме незабавно действия за отстраняване на нередностите и незабавно ще им бъде възстановен лицензът за търговия“, заяви Караниколов.

По думите му няма замесени имена в решението за спиране на лицензите, а сигурност.

Длъжни сме да осигурим сигурността на населението и на работниците. Това сме го направили, защото ако се случи някой инцидент, ще ни питате защо като сме знаели всичко това, не сме предприели съответните мерки. Проверки са правени не само в това дружество, но и във всички други, включително и в държавните и там не са констатирани такива нередности. Ако бъдат обаче констатирани такива, независимо дали е държавно или частно дружество, ще предприемем абсолютно същите мерки“, допълни министърът на икономиката.

Караниколов бе категоричен, че законът е един за всички и те ще го спазват.

Трябва да се преместят боеприпасите и веществата, които не бива да седят едно до друго, тъй като е изключително опасно. Другото е, че на производствената площадка боеприпаси и то на двора нямат място. Законът точно и ясно е казал, че при такива нарушения се отнема лицензът за търговия. Ако имаше основание да се спре и лицензът за производство, щяхме да го направим. Към момента няма такова основание, няма и такава правна норма да го извършим“, каза още Емил Караниколов.

Днес служители на военния завод „Емко” от Трявна и село Белица излязоха на протест. Около 500 души развяха лозунги и знамена с искане за преразглеждане на решението на Междуведомствения съвет.

В мирното шествие се включиха работници от Трявна, Белица, Монтана и Търговище.

Протестиращите настояват за диалог с институциите. Ако исканията им не бъдат чути протестите ще продължат. Не е изключено да се стигне и до блокиране на „Хаинбоаз”.

 

- реклама -