норки
сн. БГНЕС

Дания ексхумира милиони норки, убити заради COVID-19

Дания бе най-големият износител на норки в света. Ценните кожи се отправяха от скандинавската страна към различни пазари, предимно към Русия и Китай. Но настъпи пандемията и се оказа, че коронавирусът се разпространява и сред норките. Датското правителство нареди над 15 милиона животни да бъдат избити. Много от норките бяха погребани, а сега трябва да бъдат ексхумирани.

„Навсякъде мирише. Отвратително е.“

Жителите на градчето Норе Фелдинг са доволни, че труповете на животните най-после ще бъдат отстранени. „Вонята е ужасна от месеци“, казва Пале Сков, който живее наблизо. „Навсякъде мирише. Не можеш да стоиш навън, толкова е отвратително“, обяснява той.

сн. БГНЕС

Макар животните да бяха погребани на най-малко на метър под земята, някои от тях започнаха отново да се появяват на повърхността в резултат на отделяните газове. Има и масови гробове, разположени близо до езера и водоизточници. Разлагането на труповете е съпътствано от отделянето на азот и фосфор, които биха могли сериозно да замърсят водата.

По тези причини още през декември властите взеха решение отново да разкопаят гробовете. Но за да е сигурно, че животните вече не са заразни, работата започва едва сега.

Погребването на труповете не беше оптимално, признава Расмус Прен, министър на земеделието и храните: „Най-добре беше те да бъдат изгорени веднага. Но тогава имахме проблем с капацитетите и избрахме тази опция. Мисля, че мнозина биха предпочели да я избегнем. Но това беше нашето решение в момент, в който бяхме подложени на голям натиск“.

13 хиляди тона трупове трябва да бъдат изгорени

Предстои норките да бъдат откарани в екарисажи из цялата страна. Общо около 13 хиляди тона трупове трябва да бъдат изгорени. Щом телата на животните бъдат премахнати, почвата на местата, където са били погребани, трябва също да бъде отстранена. А изследването на подпочвените води в района ще продължи.

сн. БГНЕС

Местните жители са доволни, че най-после се предприема неща. За нас това е като празник, казва Пер Норгард Сонструп. „Затова и много хора в селото са издигнали знамена пред домовете си. Не в чест на кралицата, а само защото се радваме, че най-накрая се случва нещо.“

До края на дейността по премахването на животните хората в района трябва да се въздържат от градински партита. Също така не трябва да се простира навън и да се проветрява дълго, съветват още властите.

- реклама -