Дариткова, Радев

Даниела Дариткова: Заразените без симптоми, не е нужно да са в болница

„Заразените, които са без симптоми, не е нужно да бъдат в болница. Важно е да спазват карантина у дома”. Това заяви пред Нова ТВ Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване. По думите й въведените мерки ще ни помогнат да нямаме драстично нарастване на болните от новия вирус.

Няма идеална здравна система и има известна тревога по отношение на болничния персонал.

„Виждате, че предизвикателството коронавирус се оказва драматично и за други здравни системи, които се смятат за добри, но броят на болничните легла в България е един от най-големите в Европа. Ако се вземат навременни мерки, здравната система няма да бъде изтощена едномоментно, а ще може да поеме натоварването от пациенти, които се нуждаят от лечение. Ние имаме, разбира се, тревоги по отношение на медицинския персонал, но виждате, че правителството и оперативният щаб работят в синхрон, за да се предвидят всички възможни сценарии”, каза Дариткова. По думите й е възможно да има нужда от доброволци.

„Трябва да забравим злободневните проблеми на здравната система и да бъдем обединени. Очаквам и съм убедена, че колегите, които работят в здравеопазването, ще бъдат в една добра кондиция с отговорно отношение“, добави тя.

„Професор Мутафчийски увери, че броят на направените тестове у нас е на средно европейско ниво. Разчитам, че картината със заразените е реална. Нямаме нужда от повече респиратори, защото имаме само един пациент, който се нуждае от такъв. Нямаме нужда от нови инфекциозни отделения за момента”, смята Дариткова.

„Категорично смятам, че веведените мерки са навременни и те ще доведат до резултат за това да нямаме драматично нарастване на случаите на заразени с коронавирус“, подчерта Дариткова. „Ясно е, че не можем да спрем заразата, въпросът е да ограничим последствията, да предпазим максимално хората и да преодолеем кризата“.

„Това, което може да ни предпази, е социалната изолация“, призова Дариткова.

- реклама -