Екатерина Дафовска
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Дафовска остава начело на биатлона

С 12 гласа „за“ и само един „въздържал се“ Екатерина Дафовска беше преизбрана за председател на Българска федерация биатлон.

Извънредното Общо събрание бе свикано по искане на част от клубовете. На заседанието през юни самата Дафовска декларира готовност да се оттегли, но сега форумът гласува отново доверие на олимпийската шампионка от Нагано. На събранието днес присъстваха представители на 13 от общо 15 клуба в страната.

За първи път в ръководството на федерацията влезе действащ спортист – Димитър Герджиков. Той беше избран от състезателите от националния отбор. Такива са и препоръките на Международния съюз по биатлон (IBU). Останалите членове на новоизбрания Управителния съвет на БФБ са: Екатерина Дафовска, Радка Попова, Христо Воденичаров, Райко Пенев, Цветан Цочев, Таня Панева, Момчил Добрев, Милуш Иванчев и Димитър Герджиков.

В последните години биатлонът е сред най-успешните български спортове. Той има световен вицешампион от 2019 г. и настоящ „Спортист на годината“ у нас. Това се случи за втори път в историята след олимпийската титла на Дафовска на игрите в Япония през 1998 г.

В момента националите са на първи лагер на сняг в Австрия, на глетчера в Дахщайн. Най-добрите ни биатлонисти се завръщат в България във вторник. През ноември те ще продължат подготовка на сняг във Финландия с новите треньори Александър Касперович и Виталий Норицин.

Междувременно от IBU обявиха променената декемврийска програма за началото на Световната купа 2020/2021. Първите два старта ще са в Контиолахти (Финландия), следвани от два кръга в Хохфилцен (Австрия).

- реклама -