маска кожа проблеми грим

Д-р София Ангелова, пулмолог пред FN: Медицинските маски НЕ помагат срещу мръсния въздух

През цялата седмица в много градове буквално виждахме мръсния въздух – под формата на мъгла, която често оставяше черен слой върху автомобилите.

В Перник дори препоръчаха на хората да не излизат навън. Как черната мъгла влияе на здравето ни и какви предпазни мерки можем да вземем, пред Flashnews съвети на пулмолога д-р София Ангелова. 

сн. БГНЕС

– Опасна ли е мъглата, особено тази, която оставя черен слой върху автомобилите?

– Мъглата сама по себе си не е опасна за нашето здраве, тя представлява водни капчици. Става опасна, когато към нея се присъединят частиците от горенето на твърдо гориво и замърсяването от автомобилните газове. Тогава се получават фините прахови частици, които са с различна големина. От 5 до 10  микрона са големите – те обикновено дразнят горните дихателни пътища, но се изхвърлят навън.

Проблем са малките частици, под 2,5 микрона, които могат да попаднат в по-дълбоките отдели на дихателните пътища. Затова нашият организъм има своите защитни механизми. Основният – дихателната лигавица, покрита с малки реснички, по които има полепнала слуз. Те извършват 1500 удара в минута и така полепналите фини прахови частици и бактерии се изхвърлят навън. По този начин се предпазва белият дроб.

– С какви оплаквания идват в кабинета ви пациентите през последната седмица?

– Основните симптоми в това време са кашлици, бронхоспазми, затруднено дишане. Мъглата с финните прахови частици дразни дихателните пътища. Най-застрашени са пушачите, но не по-малък е рискът и за пасивните пушачи. В последно време в кабинета ми идват хора, които не пушат, но живеят с пушачи. И те страдат наравно с останалите. Втората група хора са тези, които имат хронични заболявания на дихателните пътища.

Финните прахови частици влияят зле на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, особено опасни са ултрафините частици, които могат да достигнат до различни органи и системи в тялото.

сн. БГНЕС

Тези хора, които имат хронично заболяване, кашлица, храчки и задух, те са най-честите пациенти в лекарския кабинет. Нашите проучвания показват, че голяма част от пациентите като се почувстват добре – спират лекарства. Всеки има своя медикамент, който разширява бронхите и поддържа в добро състояние белия дроб. Затова съветът ми към тях е, в този период на повишени финни прахови частици, да приемат своите медикаменти, за да се чувства по-комфортно техният бял дроб.

– Необходимо ли е да използваме пречистватели или овлажнители за въздух в дома си?

– Заради отоплителните уреди въздухът в домовете ни става по-сух. Това води до изсушаване на дихателната лигавица. Има хора, на които носовете са запушени, и дишат през устата. Сутрин те се събуждат с дразнещо гърло и усещане за сухота. Затова овлажняването е изключително важно. В никакъв случай обаче не е добре това да става със слагането на пране по парното и в стаите. Защото в праховете, с които перем, има различни ароматизатори. И  ако някой човек е алергичен може да се получи обратен ефект – не овлажняващ, а дразнене, кашлица, дори спазъм.

Важно е в този период да се правят влажни инхалации със сода за хляб и вода. Или с физиологичен разтвор да се промива носната лигавица. По този начин секретите се изчистват и лигавицата се овлажнява в същото време.

Сега започва периодът на вирусните инфекции. Вирусите обаче не обичат чистия въздух, не обичат кислорода. Затова проветряването е много важно, но тогава когато няма висока концентрация на фини прахови частици. Най-добре е това да става през нощта, когато замърсяванията от автомобилите са по-малко и в много от домовете през нощта не се оставят да горят активно печки.

Когато е завишена концентрацията на фини прахови частици съветваме да не се отварят прозорците.

А пречиствателите за въздух трябва да бъдат сертифицирани. Има такива, които измерват чистотата на въздуха и са по-удачни.

– Какви предпазни мерки можем да предприем, когато сме навън? Ефективни ли са медицинските маски?

– Медицинските маски ние ги използваме, за да се предпазваме от вирусите от пациентите, с които контактуваме. Тя много бързо се овлажнява и на 1-2 часа трябва да се сменя. Овлажни ли се, тя става пропусклива – и за вируси, и за бактерии и за фини прахови частици.

Тя не пази от фини прахови частици.

епидемия

От тях пазят сертифицираните маски, които могат да филтрират в различна степен замърсителите във въздуха. Те обаче не пазят от серния диоксид.

Обикновено съветвам когато се излезе в тази среда и трябва да се заведе детето до детската градина или да се отиде до работа на краткото разстояние – да се сложи плътно шал към носа и устата. Добре пристегнат той ще предпази поне малко дихателните пътища от директното навлизане на токсичните вещества.

- реклама -