д-р Георги Миндов, лекари, РЗИ, ваксини
Снимка: Кадър БНТ

Д-р Георги Миндов: Вече трябва да се бием за ваксини

Лекари стигнаха до бой пред столичната РЗИ. Костюмиран куриер от ВМА се опита да пререди за ваксини джипита, наредени от опашка близо 4 часа без храна и вода и се стигна до страшен скандал.

За екшъна разказа председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Миндов пред БНТ.

„Това е позор за държавата. Аз бях там, но не присъствах на неприятната случка, защото вече бях вътре. Вчера денят беше само за лекарите, които трябваше да поставят втора доза, но се допуснаха хора, отнякъде дошли… Някой решава да наруши правила. Вече ще трябва да се бием за ваксини. С какво нашите пациенти са по-лоши от тези на ВМА“, коментира той.

„Няма телефон, на който да звъннеш за информация, няма тоалетна, няма нищо. Това е скандално. Непрекъснато идват някакви хора от големите болници, които казват, че имат час, но не показват нищо. Няма с кой да се свържем“, продължи д-р Миндов.

„Редовно идваме, чакаме и си тръгваме без ваксини, защото понякога няма. Някои от нас чакат за ваксини, за да осъществят втора доза. Това не е за нас, за пациентите е. няма никаква организация, а искаме масова ваксинация. Така няма как да стане. Лекарите се подлагат на унижения, в коя държава се бият помежду си лекари“, добави той.

Според него трябва да има разделение между личните лекари и големите ваксинационни центрове.

„Искаме да има ред. „Информационно обслужване“ изготвя софтуер, с който ще става електронно записване, но не е ясно кога това ще стане факт. 400 лечебни заведения чакат за втора доза и не могат да отлагат“, добави д-р Георги Миндов.

Той отбеляза, че там, където е извършена имунизацията, трябва да бъде издаден сертификатът, като е безплатен, а един личен лекар може да откаже издаването му само по технически причини.

Общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска също коментира, че няма организация при начина на получаване на ваксините и призова за промени и въвеждане на ред от страна на РЗИ-София.

- реклама -