CNN за атаката срещу НАП: Цяла една нация беше хакната

Водещата новина в сайта на новинарския CNN e: „Цяла една нация беше хакната“. 5 дни след като стана ясно, че има пробив в сигурността на базата данни на НАП, световният новинарски лидер публикува обстойна статия, посветена на кибератаката.

„Асен Генов е доста ядосан. Неговите лични данни станаха публично достояние през изминалата седмица, заедно с тези на други 5 милиона българи, след като хакери ги откраднаха от данъчната служба на страната“. Така започва статията на американската телевизия.

В страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска атака на практика означава, че всеки работещ човек е бил засегнат, пише още CNN.

„Голяма част от информацията, която е била взета, е била валидна вчера, валидна е днес и вероятно ще бъде валидна за голям брой хора след пет, десет, 20 години.“ Това коментира пред медията Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в Clearswift, компания за киберсигурност.

Притеснително е, че това не е първият случай, когато българското правителство става жертва на хакери, пише още в статията.

От CNN припомнят, че преди по-малко от година е бил хакнат Търговският регистър на страната.

„Така че, поне една година, българското общество, политиците, тези, които ръководят страната, знаеха много добре за сериозните проблеми с киберсигурността в правителствените инфраструктури и те не направиха нищо за това.“ Това е заявил пред медията Асен Генов, блогър и политически анализатор. 
- реклама -