CNN: Пловдив e скритото съкровище на България

Пловдив остава непознат за повечето пътешественици, но той започва да се появява все по-често на балканските маршрути на туристите – и с основание, коментира американският телевизионен канал CNN в статия, в която изтъква 10 причини за посещение на втория по големина град в България, избран за Европейска столица на културата за 2019 г.

Разположен между две големи планински вериги и на ключов път, свързващ от векове Западна Европа и Мала Азия, в Пловдив своя отпечатък са оставили траки, византийци, гърци и османци. Тяхното наследство е осезаемо не само в архитектурата, но и в културния живот на града.

Телевизията отбелязва, че със своята шестхилядна история, Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Въпреки че е трудно богатството му да бъде обобщено в няколко изречения, CNN посочва като най-важни културни паметници Античния театър, построен от римския император Марк Улпий Траян, и 600-годишната Джумая джамия, която все още е отворена за мюсюлманите в града.

Старият град на Пловдив, с криволичещите си калдъръмени улички и елегантни къщи от епохата на Възраждането, е идеален за приятна вечерна разходка, се казва още в статията, в която се изброяват редица други паметници, които гостите на града не бива да пропускат при посещение в Пловдив, предава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.

Телевизионният канал подчертава, че българите с основание се гордеем с винопроизводството си.

Бутилка местен мавруд е перфектното допълнение към вкусните ястия от традиционната българска кухня, в която може да бъде открито турско, гръцко и славянско влияние. CNN препоръчва на бъдещите туристи в Пловдив да не пропускат да опитат комбинацията от баница и боза, на пръв поглед странна напитка от ечемичен малц.

Подробно обяснение е дадено също за таратора и – разбира се, за Шопската салата. Веднага след това в статията се подчертава, че българите са известни със своето гостоприемство, което не пропускат да демонстрират на чуждестранните си приятели, като ги зарадват с домашна баница или ракия от селото на баба и дядо си.

Текстът продължава с изтъкване на забележителностите, които туристите може да посетят в непосредствена близост до Пловдив. CNN препоръчва разходка до Асеновата крепост и Родопите, които предлагат безкрайни възможности за отдих, колоездене и катерене – при това само на 15 минути път с кола.

Специално внимание е отделено на квартал „Капана“ – някогашен център на местните занаятчии. Телевизията подчертава, че през последните години българското правителство е насърчило собствениците да ремонтират сградите в квартала, което само по себе си е допринесло за превръщането на „Капана“ в истинското сърце на града, където се събират множество музиканти, художници, литератори и любители на нощния живот.

За търсещите спокойствие Пловдив също има какво да предложи – разходка по някое от общо седемте тепета на града, откъдето се открива чудесна гледка към безкрайния залез.

- реклама -