контраадмирал Михайлов, черна кутия, МиГ-29, изтребител, части

Черната кутия на падналия МиГ-29 е извадена с подводни телеуправляеми апарати

„Искам да обявя края на издирвателната операция за откриване на т.нар. черна кутия на катастрофиралия самолет МиГ-29, която завърши успешно с откриването и издигането й на повърхността.

Заслугата за това е на целия екип, който работеше за локализиране на мястото в щаба на ВМС“.

Това каза по време на брифинг командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

„През нощта на 23 юни извършихме преход до района на падналия МиГ-29, където бяхме открили неговите останки. Извършихме подготовка, повторно обследване на района. В 07.45 ч. бяхме завършили подготовката си. Бяхме подготвили подводните телеуправляеми апарати. Бяхме обследвали района със сонар. След това започнахме да обследваме с подводните телеуправляеми апарати. В 10.20 черната кутия беше открита. 20 мин. работихме с подводния телеуправляем апарат на  фирма „Хидроремонт“ за извличането и пренасянето на кутия на борда на минен ловец „Цибър“.

Към 10.40 ч. кутията беше на борда. Намерихме кутията на дълбочина 70 м.“, обясни капитан Мирослав Добрев.

По думите му черната кутия е намерена цяла на външен вид е цяла.

„Не мога да се наема да кажа за състоянието й освен на външен вид. Специалистите ще кажат по-подробно дали ще могат да извлекат информация от нея. Районът, в който я намерихме, беше обследван, бяха открити множество останки. Наложи се с подводният телеуправляем апарат да обследваме всички намерени останки, за да открием самата кутия сред множеството части. Тя беше при други части от самолета“, поясни той.

Йордан Чернаев от фирмата „Хидроремонт“ уточни, че кутията е извадена със специално подготвен манипулатор, който я е захванал.

Операцията по изваждане на черната кутия е продължила около час. „Преди районът беше обследван на части. Районът е голям, това беше предизвикателството“, поясниха от фирмата.

„Оказаха ни неоценима помощ в изваждането. Без специалното оборудване и умения тази операция щеше да продължи много по-дълго. Дълбочина 70 м с други способи е много трудно да се намери каквото и да е. Искам да напомня, че първоначалният район на операцията за издирване на останките беше с площ 80 кв. км. В хода бяха събирани допълнителни сведения. Бяхме прекъсвани два пъти от неподходящи хидрометеорологични условия за проучванията и изследването на морското дъно. В крайна сметка районът беше локализиран до по-малки размери – около 2 на 2 мили“, коментира контраадмирал Михайлов.

По думите му работата е съвместна и е плод на колективни усилия.

Той уточни, че са взети всички мерки, за да се спазят разписаните процедури.

„Кутията е прибрана, промита е със сладка вода и се съхранява в сладка вода, така че да се запазят нейните данни, ако е нарушена нейната херметичност. Оттук нататък специалистите от звеното за разследване разполагат с необходимата апаратура, опит и познания и ще анализират цялата информация, която се съхранява в кутията. Надяваме се информацията да може да бъде извлечена и да де повече яснота за причините за инцидента и за последните секунди на летеца“, допълни той.

Контраадмирал Михайлов обясни, че черната кутия ще бъде транспортирана със самолет на ВВС до авиобаза в „Граф Игнатиево“, където записът ще бъде разчетен.

- реклама -