Бус връхлетя мюсюлмани пред джамия в Лондон (СНИМКИ, ВИДЕО)

Бус връхлетя мюсюлмани пред джамия в Лондон. Полицията потвърди за един загинал и 8 ранени. Мотивите за нападанието още не са ясни. По-късно полицията съобщи, че починалият мъж е получил припадък преди нападението, тъй че може и да не е жертва на атаката.

Инцидентът стана в района на улица „Севън систърс роуд” (Seven Sisters Road) 20 минути след полунощ (02:20 часа бълг.вр.), след като автомобил е блъснал пешеходци.

https://www.youtube.com/watch?v=zPnTLstJIfc

Премиерът на Великобритания Тереза Мей коментира, че инцидентът край джамията може да се нарече потенциална терористична атака, съобщава The Guardian. Тя добави, че свиква екстремно заседание във връзка с инцидента.

По време на Рамазана практикуващите мюсюлмани отиват в джамиите след ифтара – вечерята след деня на пълно въздържание – и участват в молитва около полунощ.

https://www.youtube.com/watch?v=y60wDzZt8yg

След атаката с кола в Лондон е използван и нож

След като бус връхлетя хора пред джамия в североизточната част на британската столица, е било използвано хладно оръжие, пише  „Ивнинг стандарт“.

Очевидец разказва за телевизия „Скай нюз“, че в кабината на буса е имало трима души. Един от тях е носил нож и има ранен от удари с хладното оръжие. Засега официално е арестуван един мъж.

Шофьорът на буса е арестуван от граждани и предаден на полицията. Това показват и тези кадри на очевидци.

Според присъсвалите на инцидента мъжът е крещял „Искам да убивам мюсюлмани“.

Кметът на британската столица Садик Хан определи инцидента до джамия до Финсбъри Парк като терористичен акт. „Градската полиция реагира на ужасната терористична атака, чиито жертви станаха невинни хора до Финсбъри Парк”, написа градоначалникът на страницата си във Фейсбук.

 По думите му, става въпрос за преднамерена атака срещу жители на Лондон, много от които били на молитва по време на свещения месец Рамадан. „Това е атака срещу ценностите на нашето общество – чувството на търпимост, свобода и уважение”, добави Садик Хан, призовавайки лондончани да запазят спокойствие.

„Заедно ще устоим. Моите мисли сега са с онези, които пострадаха в района на Финсбъри Парк. Поддържам връзка с контратерористичния отдел, който в момента разследва инцидента. Трябва да се обединим срещу всички, които се опитват да ни разделят и да посеят ненавист и страх”, заяви по повод инцидента британският министър на вътрешните работи Амбър Рудд, цитирана от The Guardian.

Нападението напомня много атаката от „Лондон Бридж“. Местни медии твърдят, че това е атака с цел отмъщение, защото пострадалите са мюсюлмани.

- реклама -