Мей Туск Русия Сирия Алепо санкции Брюксел среща

Брюксел затяга примката около Русия заради Сирия

Започна срещата на високо равнище за конфликта в Сирия в Брюксел. Преди началото му председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС трябва да запази отворени всички възможности за справяне с Русия, включително санкции, ако страната продължи със своите „престъпления“ в Алепо.Мей Туск Русия Сирия Алепо санкции Брюксел среща

„ЕС трябва да държи всички възможности отворени, включително и санкции, ако престъпленията продължат“, каза председателят на Европейския съвет.

Тереза Мей: Нужна е силна и единна реакция на ЕС към Русия

Британският министър-председател Тереза Мей призова за „силен и единен” отговор на ЕС спрямо Русия. За Мей това е първо участие на среща на високо равнище на общността в Брюксел.

Мей Туск Русия Сирия Алепо санкции Брюксел среща

От жизнена важност е да работим заедно и да продължим да оказваме натиск върху Русия, за да спре своите ужасяващи зверства, отвратителни зверства в Сирия”, каза Мей пред журналисти.

Тя посочи още, че е отправила „ясно послание“ пред останалите европейски лидери, че Великобритания ще продължи да играе своята роля в блока докато официално не излезе от него.

„Великобритания напуска ЕС, но ние ще продължим да играем пълноценна роля докато не напуснем и ще бъдем силни и надеждни партньори, след като си тръгнем“, каза тя. Силното двустранно сътрудничество е във взаимен интерес, допълни тя.

Меркел: Искаме дългосрочно примирие в Сирия

Срещата на ЕС ще призове Русия към установяване на дългосрочно примирие в Сирия, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Става дума за ясно изразяване на позициите. Надяваме се, ние ще дадем за де разбере, че трябва колкото се може по-бързо да се заработи върху постигането на примирие. Не за няколко часа дневно, а за продължително прекратяване на боевете“, поясни тя.

- реклама -