Брюксел отсече: можем да изнасяме продукти на „Лукойл“ само в Украйна

Страната ни може да изнася продукти на „Лукойл“ от руски нефт, преработени в рафинерията на руската компания у нас, само за Украйна.

Това става ясно от позицията на Европейската комисия по казуса с частичната дерогация, получена от страната ни. Позицията е цитирана от БНР.

Макар че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г.,

България не може да продава получени от него нефтопродукти

на купувачи в други държави членки на ЕС или в трети страни, съобщава БНР.

Може обаче да изнасяме за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол. Включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост.

Тези разпоредби се съдържат в

приетия вчера от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия.

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, при това само до определени обеми, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин. А също авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива.

За България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и безопасността.

От 5 февруари българските власти могат да разрешат при условия, които смятат за уместни,

продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна

на споменатите нефтопродукти. Те могат да го направят, ако преценят, че продуктите са предназначени само за употреба в Украйна. Или че с продажбата, доставката, трансфера или износа не се цели заобикаляне на санкциите.

В двуседмичен срок от даването на разрешение България е длъжна да уведоми другите страни членки и Европейската комисия.

- реклама -