Индонезия земетресение цунами жертви епидемия зарази

Броят на жертвите в Индонезия нараства, властите предупреждават за опасност от епидемия

Броят на жертвите от земетресението и последвалото цунами по западното крайбрежие на остров Сулавеси на 28 септември вече е достигнал 1649.

Това съобщи индонезийската агенция за борба с природните бедствия.

Говорителят на агенцията каза, че за изчезнали до момента се водят 265 души, макар че още много вероятно са погребани под дълбока кал и развалини на срутени домове и сгради.

Власти издадоха предупреждение за опасност от епидемия в тежко пострадалия от земетресението и цунами град Палу, на остров Сулавеси.

Спасителните екипи, които претърсват руините на срутените след стихията сгради, откриват все повече тела, разлагащи се под тоновете кал и пръст, буквално покрили населеното място.

Осем дни след труса от 7,5 по Рихтер надеждите за откриването на живи хора все повече намаляват. Спасителните екипи, ангажирани с издирвателните операции са били ваксинирани, съобщиха местните власти.

Петобо и Балароа, селища, разположени в покрайнините на Палу, буквално са изтрити от лицето на земята. Районът е покрит с гъста кал и отломки разказват очевидци. Не е известен и броят на хората, които са били залети от мощното цунами. Министърът по сигурността на Индонезия Вирандо заяви, че предстои да бъде взето решение, дали не е по-добре най-тежко засегнатите от бедствието райони да не бъдат обявени за зони на масови гробове и да не бъдат докосвани от човешка дейност.

Стотици хиляди оцелели в момента живеят в претъпкани временни подслони. Болниците не могат да поемат наплива от ранени. Има недостиг на храна, медикаменти и стоки от първа необходимост. В някои райони няма ток. Не са възстановени и комуникациите.

- реклама -