парламент

Брекзит и политическите реакции в България

ГЕРБ: Негативи за България

Излизането на Великобритания от ЕС ще има отрицателен ефект във всички сфери в България – икономически, политически, в сферата на сигурността. Това обяви в парламента Джема Грозданова от ГЕРБ.

Тя не очаква България да повдигне въпроси за излизане от ЕС, защото все още сме нови членове и евроскептицизмът все още не е настъпил.

„В случая съм изненадана от голямата разлика в гласуването – над 1 милион граждани са подали за излизане от ЕС. Това ще бъде проблем в самата Великобритания“.

ДПС: Гражданите на Великобритания дадоха оценка на сегашното състояние на ЕС

„Този референдум е знак за европейските политици и за европейските държави да намерят формулата, за да се постигне една по-дълбока мотивация за по-голяма интеграция в ЕС, което да доведе до развитието на ЕС до такова ниво, че ЕС или Европа да стане лидер, полюс в световната политиката“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Този референдум е много важен урок за всички политици и за всички държави в ЕС, допълни Карадайъ.

БСП иска спешни мерки

От БСП настояха за спешни мерки у нас след новината, че Великобритания напуска ЕС.

Това решение е урок за ЕС и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията, формализма и чиновническото отношение към проблемите и да премине към решаването на реалните въпроси на европейските граждани. Това заяви Корнелия Нинова.

Лидерката на БСП настоя нашето правителство да защити интересите на 250 000 български граждани, които учат, живеят и работят на територията на Великобритания. Поиска и мерки за неутрализиране на тежките последици за бизнеса и икономиката на страната ни.

ДСБ: Брекзит е тежък провал за Европа

„Иронично или не, първата представителна демокрация падна първа жертва на крайния и безотговорен популизъм“. Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във „Фейсбук“ референдума във Великобритания.

„… можем и да си дадем сметка, че „Брекзит“ е тежък провал на бюрократичната и партийна система на единна Европа. И че единна Европа е единствената гаранция за мира и благоденствието на континента. Накратко – трябва смело лидерство на национално и европейско ниво. Лидерство, каквото не е имало от началото на 90-те години. Нужна е нова и амбициозна визия за бъдещето на ЕС…“

Сидеров: В далечна Великобритания приеха тезите на „Атака“

Волен Сидеров от „Атака“ поиска референдум и в България, за да се прецени дали имаме реална полза от членството в ЕС, което започна през 2007 г.

„Още тогава казах – не бързайте да гърмите шампанското. Тогава преобладаваше еуфорията, овчата радост. Това се оказа измама. Осем-девет години след това българинът продължава да бъде все така беден. Накараха ни да затворим действащи прекрасно работещи атомни реактори. Беше прекратена нашата търговска връзка с голяма част от света. И всичко това се наричаше просперитет“, добави Сидеров.

- реклама -