Борисов, Брюксел Македония Албания Турция

Борисов в Брюксел: Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Северна Македония и Албания (Видео)

Винаги сме оптимисти в ЕС. Но докато не мине през британския парламент решението за Брекзит, не го коментирам.

Това заяви премиерът Борисов в Брюксел преди началото на Европейския съвет по повод новата сделка за Брекзит.

Ние имаме много ясно становище, важно е за Балканите, относно Северна Македония и Албания – да им бъде дадена перспектива за влизане в ЕС.

Ако не стане, това ще бъде тежък удар за народите от тези страни.

Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави и в следващите 15 г. съм убеден, че няма да има подобна възможност. Сега забелязвам, че различните политически семейства си връщат затова, че имаше отзоваване на кандидати за еврокомисари. С всички си големи кусури, те заслужават да бъдат допуснати, ще бъде историческа грешка, ако не го направим“, заяви Борисов

Северна Македония като население е колкото София, колкото малък еворпейски град. Какъв риск е? Изведнъж показваме характер срещу тях, не съм съгласен“, каза още Борисов.

„Фолксваген е частна компания. Изумявам се от говоренето на политиците по темата. Чест ни прави, че се подготвихме и направихме така, че влязохме в първата двойка на компанията за избор“, заяви Борисов.

Контрапродуктивен е натискът, на който подлагаме към „Фолксваген“. Четири пъти съм се срещал, без да обеля и дума. Не случайно разширяваме Калотина, строим магистрала „Европа“, защото знаем колко камиона и влака ще излизат на ден. Ако продължим с този тон, че едва ли не ние топим „Фолксваген“, ще изберат друга дестинация. Ние само сме им предложили терените – и в София, и в Пловдив, с хеликоптери сме ги разкарвали, всичко са фотографирали“, коментира той дали „Фолксваген“ ще дойде у нас.

Най-глупавото и най-гадното нещо е войната. Незабавно трябва да прекратят и да седнат Великите сили да вземат решение тази война да престане. Не мога да намеря логиката – още преди да започне войната и САЩ се изтеглиха.

Имаме за около 3 милиона долара износ. Оръжията се изнасят за места, където имат конфликти. Ние оръжия нито за Щатите, нито за Германия, нито за Франция ще изнесем.

Но като спрем за Турция? Искате си убием военната индустрия? Не един и два основни отрасъла са съсипани по този начин. И после като излязат на протест работниците? Решението е страните членки на ЕС самостоятелно да решат. Ще преценим и ще решим.

Военни действия аз не мога да подкрепя, каза още премиерът. За всичко друго сме ги подкрепяли, но за войната – не. Никаква солидарност не мога да подкрепя. За всичко друго сме ги подкрепяли.

 

 

- реклама -