Борисов победи Петков за премиер в анкета с 22 000 гласа (Графики)

  • Анкета на “24 часа” събра профила на едно правителство, което би свършило работа
  • 22 000 гласуват за министри, които помнят, за експерти, които уважават
  • За субективния списък от 150 имена, имаше вълни и от масов субективен вот на сайта: най-активни бяха видимо привърженици на ГЕРБ и ПП, най-яростни за Бойко Борисов и Кирил Петков
  • Служебните министри на Гълъб Донев събраха внушително количество подкрепа – все пак управляват по-дълго от екипа на Кирил Петков

Премиери, вицепремиери и министри, които българите помнят, както и експерти, които уважават, се оказаха като необходим профил за работещо в тази институционална криза правителство.

Това в едно изречение е резултатът от анкетата на “24 часа”, която преди 10 дни публикувахме в хартиения вестник и бе отворена за гласуване на сайта.

“24 часа” подреди субективен списък от 150 имена за допитването до читателите.

Идеята и мотивите да се огледаме за хора, които сме убедени, че ще свършат работа, бяха прочетени на сайта 24chasa.bg от над 150 хиляди души.

Близо 22 000 гласуваха онлайн.

Както бе субективно подреден нашият списък, такъв беше и вотът. В определени дни привърженици на ГЕРБ или “Продължаваме промяната” динамично променяха резултата.

За всеки пост – премиерски или министерски,

можеше да се гласува за повече от едно име,

затова някъде сборът на процентите надвишава 100. Целта бе да открием управленски капацитет за изпълнителната власт – нещо, което партиите не успяха да направят през последните 2 г.

В списъка са 150 българи. Повечето от тях са били в екипите на 22-те правителства, управлявали след 1990 г.

Включихме и разпознаваеми експерти.

Целта беше да предизвикаме и размисъл за смяната на поколенията в българската политика.

Активизирането на твърдите ядра пролича, когато в допитването за предпочитаните за премиер първо “дръпна” Бойко Борисов, после рязко набъбна онлайн вотът за Кирил Петков.

Последва нова вълна от гласуване

за лидера на ГЕРБ. Оспорвана надпревара с гласовете имаше и в предпочитанията за финансов министър между Владислав Горанов и Асен Василев, после вотът обаче за Горанов “дръпна”, което подсказва по-добра концентрация на привържениците на ГЕРБ.

 

Особено интересно бе гласуването за служебните министри.

В хода на тази анкета говорихме с много представители на бизнеса, които повтаряха един много важен отличителен белег –

служебният кабинет на Гълъб Донев е може би най-отвореният към външния свят

от екипите, избрани от Румен Радев. Освен това той управлява по-дълго от редовното правителство на Кирил Петков, което направи разпознаваеми министрите.

По тази причина един Никола Стоянов е точно толкова разпознаваем като икономически министър, колкото Кирил Петков, който беше на този пост в първото служебно правителство на Румен Радев през 2021 г.

Трендът, че хората от служебното правителство “Донев” са разпознаваеми, личи по резултатите: самият Гълъб Донев е трети, макар и с доста по-малко проценти от Борисов и Петков в гласуванията за премиер.

Вътрешният министър Иван Демерджиев води предпочитанията в сектора МВР. Вицепремиерът по управление на европейски средства Атанас Пеканов, правосъдният Крум Зарков и спортният министър Весела Лечева

са с втори резултат в своите министерски сектори

Повечето от останалите служебни министри от кабинета “Донев” също са с резултат, сравним с този на техни колеги от редовни правителства.

Любопитно е, че за трима министри в транспорта има почти еднакъв брой гласове.

Въпреки преднината на Росен Желязков трима са с еднакъв резултат – милионерът Николай Събев, който пое министерството за кратко при “Промяната”, Христо Алексиев, който се връщаше на този пост на няколко пъти като служебен министър, и Петър Мутафчиев, който оглавяваше ведомството преди доста сериозен период.

Хората помнят и министъра на икономиката Николай Василев от времето на Сакскобургготски. Вероятно е така, защото наскоро той бе лансиран в неосъществен кабинет на Слави Трифонов, а и

се изявява сериозно като експерт

Подобна е ситуацията и с Меглена Плугчиева, която бе в земеделието и управлението на еврофондовете преди поне 15 г., а после имаше посланически мисии. Тя попадна като вицепремиер по еврофондовете и екологията в поредния неосъществен кабинет преди месец.

Друг интересен тренд са високите резултати на хора, които не са били министри: известният юрист, бивш шеф на парламента и ексслужебен премиер проф. Огнян Герджиков е с най-голям вот за министър на правосъдието.

- реклама -