Борисов

Борисов от Брюксел: България беше очернена на базата на фалшиви новини и получих извинение

Получих едно голямо извинение от всички подред в Европейската народна партия за това, че прибързаха с коментарите си за убийството на Виктория Маринова. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където е на срещата на върха на Европейския съюз.

Борисов подчерта, че България е очернена на базата на фалшиви новини и публикации

„Ние не бяхме в хипотезата нито на Малта, нито на Словакия /където бяха убити журналисти по политически причини – бел.ред./. Благодарих на канцлерката Ангела Меркел за действията на германската полиция“, която бързо залови заподозрения за убийството Северин Красимиров, каза още българският премиер.

Толкова ежедневни станаха спорове на патриотите, че не намирам за интересно дори да ги коментирам

„Ние имаме коалиционно споразумение, в което ясно е разписано какво трябва да правим четири години. В коалицията „Обединени патриоти“ си имат свои правила, за които аз нито се интересувам, нито съм информиран, нито ми е работа да съм информиран. Отделно преди два или три дни г-н Сидеров беше с мен с Николай Бареков в МС, днес говорих един час с вицепремиерите Симеонов и Каракачанов по темите, по които им какво да правим заедно“, коментира коалиционните драми Бойко Борисов.

Борисов

На въпрос дали ще бъдат изгонени руски дипломати от София, премиерът Борисов заяви: „Ние работим много активно, много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби. Когато има подобни деяния с разобличаване, с кибератаки, с подобни действия, ние много внимателно ги наблюдаваме. Ако си спомняте, ние на няколко пъти, включително на Министерски съвет и преди европредседателството, кибератаките бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, накарах, колкото и смешно да звучи, да бъдат изключени от контактите машините, за да предотвратим такъв набег. При нас никога не е стояла разликата да избираме между едни или други.

Борисов добави, че евроатлантическата ни ориентация и работата с евроатлантическите служби е била на 100%.  „В същото време се опитваме да направим доста по-прагматични нашите отношения в сферата на бизнеса между България и Русия, имайки предвид газовия ни хъб, имайки предвид туризма, имайки предвид стокооборотите, които се вдигнаха с 14-20%“, припомни премиеръ

Той коментира още, че е изключително важно да се намери най-добрия изход и за двете страни при Брекзит.

„Особено в сферата на сигурността ще настоявам да не се променя добрата работа и координация между службите на ЕС и на Великобритания“, подчерта Борисов. Темата за напускането на Лондон бе основна в разговорите на лидерите на ЕНП на среща, предхождаща срещата на върха.

Борисов

Ще настоявам да не се промени координацията между европейските институции. Няма как да се подготвим за вариант, ако няма сделка за Брекзит. И в САЩ се готвиха за урагана Майкъл, но стотици са изчезнали“, обясни още българския министър-председател.

- реклама -