Борисов Вучич магистрала Ниш

Борисов на откриването на магистралата до Ниш: От днес Берлинската стена между България и бивша Югославия падна

Можем да кажем като германците, че от днес Берлинската стена между България и бивша Югославия падна.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на магистралата Димитровград (Цариброд) – Ниш, на което присъства по покана на сръбския президент Александър Вучич.

От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, а оттук до Истанбул няма светофар, каза Борисов и допълни, че за България новия участък от магистралата също е важен, тъй като така ще може по-лесно да изнася своите стоки към Западна Европа.

А цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа. Така че, днес свързваме Азия и Европа през Българя и Сърбия. Да ни е честита! Да няма жертви, да сме живи и здрави“, заяви в словото си Борисов.

С пускането утре на отсечката Сърбия завърши изграждането на Коридор номер 10.

Дължината на трасето е 86,9 км като изграждането му започна през 2011 г.

На събитието присъстват също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия.

Президентът Вучич изрази благодарността си към българската делегация и подчерта огромното значение на съвместната работа по този голям международен проект.

„Човек е роден да работи, да търпи и да се бори. Ако не го прави това, е осъден на погибел“, посочи той и отбеляза: „Сърбия завърши изграждането на Коридор №10. От границата с Унгария до границата с България вече ще се стига за 5 часа“. Вучич призова сънародниците си, потърсили своето щастие в чужди страни, да се върнат в родината си – „Това е вашата земя, тя ви чака“.

Борисов Вучич магистрала Ниш

„Тук ще дойдат инвеститори, ще има нова работа. Ще ги посрещнем с нашата богата сръбска трапеза“, заяви още сръбският президент и отново подчерта приятелството си и доброто си сътрудничество с българската държава.

„Бойко Борисов и всички български приятели сте винаги добро дошли! Ще ви чакаме! Сърбия е и ваша земя! Сърбия е и земя на българите, които живеят в Димитровград, Босилеград и другаде“, заяви Александър Вучич.

 

- реклама -