Св. Сава

Борисов и Вучич почетоха паметта на Св. Сава

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич почетоха Св. Сава в манастира „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново.

Манастирът се намира в подножието на крепостта Царевец в града.

Борисов и Вучич бяха придружени от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Делегацията бе посрещната с питка и китка за здраве.

„Важно е да се види, че Св. Сава Сръбски е изключително почитан от българите“, каза Борисов. „Свети Сава е най-важният за Сърбия в нашата история„, каза Вучич, който по-рано днес коментира, че в страната му и с „лупа да търсите, няма да намерите сърбин да не обича българите“.

След това премиер и президент се оттеглиха на работен обяд във Велико Търново.

Борисов и Вучич изразиха удовлетворение, че динамиката на отношенията между България и Сърбия е на необходимото ниво, дори и в условията на епидемия от COVID-19.

Премиерът Борисов отбеляза мобилизацията на страната ни в борбата срещу коронавируса, както и значението на солидарността и взаимопомощта между държавите в условията на пандемия. Министър-председателят акцентира върху бързата реорганизация в българското производство, така че то да започне изработката на защитни средства за борещите се на първа линия срещу заразата. Обезпечавайки българските нужди за кратко време, страната ни имаше възможност да окаже подкрепа и на други държави, включително Сърбия. В потвърждение на приятелските  отношения и в дух на взаимопомощ в началото на месец май България направи дарение от 132 защитни комплекта за медицинския персонал на първа линия в здравните домове на Босилеград и Цариброд, в болниците в Пирот и Сурдулица, в медицинския център в Звонци. Подготвя се и ново дарение.

Министър-председателят Борисов изтъкна значението на туристическия сезон и обмена на туристи със Сърбия. Премиерът отбеляза, че страната ни ще стартира летния сезон при спазване на здравните изисквания и посочи, че от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина за пътници от повечето страни от Европейския съюз, както и за други държави, включително Сърбия. „Гостите от Сърбия са добре дошли да посетят нашето море и планини“, заяви премиерът Борисов.

 

В рамките на работния обяд премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е изразявала принципна подкрепа за европейския път на Сърбия. Като потвърждение на тази политика, в последните четири години страната ни е предоставила безвъзмездна финансова подкрепа по програмата Официална помощ за развитие от 2,5 милиона лева, като ще продължи да го прави и в бъдеще.

- реклама -