Борис Джонсън: Страната е в момент на „максимален риск“ и отказвам да рискувам втори пик на заразата

Британският премиер Борис Джонсън не даде на сънародниците си много надежда, че строгите ограничителни мерки заради коронавируса ще бъдат облекчени скоро.

Преди заседание на правителството той направи изявление пред резиденцията си в Лондон, където се върна снощи, след като преболедува COVID-19 и няколко дни дори бе в интензивно отделение.

В него той заяви, че страната е в момент на „максимален риск“ и „отказвам да захвърля жертвите, направени от британците, и да рискувам втори пик на заразата“.

Напълно споделям тревогата ви за икономиката и колко наложително е да се направи нещо, защото без силна икономика няма да има и приходи за действията на правителството, добави той. През последните три дни медиите в страната регистрираха видима промяна в настроението в обществото и очаквания да започне излизане от карантината.

Но сред растящи критики от бизнеса и опозицията, че кабинетът му няма идея как да изведе Великобритания от кризата, Джонсън заяви, че засега няма да съобщава подробности за това какви и кога ще са първите промени. „Правителството ще съобщи повече в следващите дни и тези решения ще се вземат с максималната възможна прозрачност.“ Освен това премиерът каза, че ще привлече в този процес и опозиционните партии.

Джонсън предпазливо заяви, че Великобритания е в началото на края на първата фаза, в която основната цел е да се защити от претоварване здравната система, и че започва подготовка за преминаване към втора. „Това продължава да е най-голямото предизвикателство за тази страна от Втората световна война насам. Вярно е също, че имаме напредък.“

„Трябва да признаем, че има риск от втори пик, риск да изгубим контрол над този вирус и да позволим отново масово да се възпроизвежда, което би означавало не само нова вълна от смърт и болести, но и икономическа катастрофа“, добави Джонсън.

- реклама -