Бившият военен министър Бойко Ноев: Властите се опитват да прикрият случая с отравянето на Гебрев

Българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев, сина му и негов колега през 2015 година. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в сутрешния блок на БТВ.

„Властите вече три години отказват да разследват „Виафот“. Тя не само иска да придобие „Дунарит“. Служи за прикритие за някакви дейности, които ние не знаем – но това е работа на ДАНС“, каза още Ноев.

„Обадиха ми се, че умира във ВМА и отидох“, сподели ексминистърът.

Ноев е един от свидетелите по разследването за отравянето на Гебрев. През 2015 г. е бил в болницата, когато предприемачът се е борел за живота си след тежкото отравяне.

По думите на бившия министър на отбраната изнесената вчера информация по случая от главния прокурор Сотир Цацаров не е била точна.

Тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Гебрев не е отровен в ресторанта, там е припаднал. И трето – той не пиел кафе.

Емилиян Гебрев

„Аз очаквам не само Федотов да бъде, очаквам скоро и други имена да се появят. Но въпросът е кои са българските ятаци. Ето това е големият въпрос. Аз не вярвам това да е Путин, разбира се – това са глупости. Но факт е, че руски граждани са го свършили това нещо“, коментира още Ноев.

Той заподозря, че с отравянето на Гебрев може Кремъл да е искал да превземе българската оръжейна индустрия. Както и да дестабилизира България като държава-членка на НАТО.

Бившият министър има копие от доклада за намерените в организма на Гебрев следи след отравянето.

„Химикалът, с който те са отровени е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на „Новичок“ – същото съединение, което е от групата на същото вещество Ви Екс“. Експерти химици обаче заявиха, че двете вещества нямат общо.

Вчера от прокуратурата обявиха, че преди 4 години Гебрев е бил отровен с инсектицид в дома си, както и по време на бизнес среща.

Междувременно евродепутатът Андрей Ковачев е умерен оптимист, че случаят с отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев ще бъде разкрит. Той заяви това пред БНР.

 

На въпроса не е ли обезпокоителен фактът, че случаят излиза наяве 4 години по-късно, Андрей Ковачев отговори:

„Разбира се, че е притеснителен, затова специалните служби трябва да дадат съответна информация на избраните представители в Българското Народно събрание. А след това, разбира се, да бъде информирана и българската общественост каква е точно истината в момента. Всички разсъждаваме по информация, която е непотвърдена, нямаме достатъчно ясни факти какво точно се е случило“, каза Ковачев.

„Смешна история“. Така бившият разузнавач о.з. генерал Тодор Бояджиев нарече съмненията, че Емилиян Гебрев е отровен с вещество, подобно „новичок“.

„Ако „новичок“ е използван на 24 април 2015 г. и не е дал търсения резултат, кое разузнаване 4 г. по-късно ще тръгне да използва нещо, което се е доказало като неефективно. Това е водевилна история“, каза Бояджиев в Сутрешния блок на БНТ.

- реклама -