Испания
сн. БГНЕС

Бившият крал на Испания ще живее в изгнание заради корупция

Бившият крал на Испания Хуан Карлос, който е разследван за корупция, обяви, че планира да живее в изгнание извън страната. Това съобщиха в понеделник от кралският дворец.

„Ръководен от убеждението да служи най-добре на народа на Испания, на нейните институции и на вас като крал, аз ви информирам за решението си в този момент да отида в изгнание извън Испания“, пише Хуан Карлос в писмо до сина си крал Фелипе VI.

Испания е парламентарна монархия с крал за държавен глава. Напоследък все повече и повече информация изплува в местните медии, свързана с разследвания в Испания и Швейцария срещу Хуан Карлос I – бившият държавен глава и баща на крал Фелипе VI. Някои от тях се основават на твърденията на предприемача Корина Ларсен, която може би е била бившата любовница на бившия държавен глава.

В Испания се води разследване, свързано със сключването на договор за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия по линията Мека-Медина. Според Ларсен, Хуан Карлос I може би е получил незаконни комисиони за своята посредническа роля в преговорите със саудитската страна, така че договорът за изграждането на високоскоростната железопътна линия по линията Мека-Медина да отиде при консорциум от испански компании.

сн. БГНЕС

През март тази година испанският крал Фелипе VI реши официално да се откаже от наследството, което може да получи от баща си Хуан Карлос I, на фона на публикации, че бившият държавен глава е получил около 65 милиона евро от Саудитска Арабия. Освен това с решението на монарха бившият държавен глава вече не получава средства от бюджета на кралския двор. Това изявление последва, след като в медиите се появи информация, че Фелипе VI може да бъде бенефициент на офшорния фонд, създаден през 2008 г. в Панама и свързан с баща му.

 

- реклама -