Траян Бъсеску

Бъсеску иска преговори с Москва за обединяване на Румъния и Молдова

Бившият румънски президент Траян Бъсеску предложи Букурещ да започне преговори с Москва за обединението на Румъния с Молдова. Това съобщава вестник „Романя либера“.

В реч пред Летния университет в Мурешулуй той посочи, че „има изключително много аргументи за започване на преговори с Москва по този въпрос“, но като основа за тях трябва да бъде признаването на факта, че гражданите на Молдова искат обединението.

Според допитване, поръчано от неправителствената организация „Университетски фонд на Черноморския басейн“ и цитирано от агенция ТАСС, 47% от молдовците са категорично против обединение с Румъния. 20% са по-склонни да отхвърлят, отколкото да приемат идеята. 13% от анкетираните твърдо подкрепят обединение на двете държави. 15% са по-склонни да го подкрепят, отколкото да го отхвърлят.

Бъсеску: Путин е човек, с когото може директно да се говори

Според Бъсеску, Букурещ трябва да наложи аргумента, че в Молдова живее румънско малцинство, като използва аналогичните доводи на Москва в Абхазия и Южна Осетия. Бъсеску смята, че румънската дипломация трябва да бъде активна и да не се страхува, че ще разгневи Москва, защото „Путин е човек, с когото може директно да се говори“.

Бъсеску предупреждава, че в евентуалното обединение не може да се включи и Приднестровието. Причината е, че Русия няма да изтегли своите войски и оборудване оттам, а ЕС няма да приеме нито една държава със замразен конфликт.

Бившият румънски президент смята, че обединението не трябва да се случи със сила, а чрез политическо решение, което да бъде взето на референдум или от парламентите на двете страни.

- реклама -