Банда с българин открадна 500 000 евро при удари на банкомати

Банда с българин са задържани в Испания, защото откраднали 500 000 евро при удари на банкомати. По първоначални данни престъпната група е ударила 18 устройства за пари.

Бандата била предимно балканска. Шестима мъже и две жени на възраст между 30 и 50 г. с испанско, българско, албанско и сръбско гражданство. Освен банкоматите, те са уличени, че са задигнали и 20 камиона, регистрационни номера, осем обира на къщи, както и фалшифициране на документи.

Обирите били извършвани предимно в провинциите Аликанте и Мурсия от средата на 2020 г. Банкоматите били изтръгвани, като за това били използвани камиони с кранове. Бандата избирала да нанася ударите си в райони, където имало необходимите пътища за бягство и на разсъмване. След като набелязвали устройство, членовете на групата задигали камион. За обира им трябвали само няколко минути, казаха испанските власти.

После качвали банкомата на камиона, откарвали го на изолирани места, където го отваряли с най-различни инструменти и задигали наличните в него пари. После изоставяли камиона и устройството и се укривали.

Обир в Бобошево: Изтръгнаха банкномат от общината

След ареста  в испанските медии се появи видеозапис, показващ метода, по който е осъществена кражба на банкомат. Бандитите разрушавали устройството благодарение на камион с кран.
От правозащитните органи оповестиха, че незаконната група е провела доста добре координирана акция. Бандитите първо са откраднали камиона, а по-късно са се доближили до банкомата, извадили са го от стената и са го отнесли на „ по-тихо място “, където са го изоставили, откакто преди този момент са взели всички пари в него.

Източник: Труд

- реклама -