Проф. Асен Балтов, Стойчо Кацаров, бюджет, граждани, тестове

Балтов към Кацаров за щадящите тестове: Ощетихте българите с поне 1 млн. лева

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров участва в парламентарния контрол в Народното събрание. От депутата от ГЕРБ проф. Асен Балтов той получи въпрос във връзка с подозренията за корупционни практики при поръчката на щадящи тестове за учениците. Припомняме – вчера КПКОНПИ започна проверка по сигнали и твърдения на уволнения зам.-министър Димитър Петров.

В отговор на въпроса на проф. Балтов, Кацаров обяви защо са променени условията на обществената поръчка в частта за неустойките при забавени доставки и срока на годност на ваксините:

„Неустойката е променена на 10% за да се защити държавният интерес. Изискването за 75% срок на годност на тестовете е стандартна процедура. Става дума за тестове за деца. Ние намалихме цената три пъти“, каза Кацаров.

Проф. Балтов обаче репликира, че фирми, подали оферти за големи количества тестове на цени малко над 2 лв. за брой са били отхвърлени. Вместо тях са избрани фирми, предложили по-малки количества тестове на цена над 3лв. за брой.

„Новите цени са от 3,24 лв. до 3,37 лв. на тест. Тези данни бяха потвърдени от вашия зам.-министър Петров и в медиите. С това Ваше решение сте ощетили българските данъкоплатци с близо 1 млн. лева. Създадохте стрес и паника на българските ученици и техните родители. Г-н Министър, вие не сте изпълнили нито един от приитетите, с които застанахте на поста. В цивилизованите страни за такива решения се подават оставки. Ние не го очакваме защото знаем какво ще се случи в следващите дни“, каза балтов от парламентарната трибуна.

Вместо да отговори по същество, Кацаров премина към лични нападки срещу уволнения от него Балтов като директор на „Пирогов“:

„Освен че разпространявате неверни твърдения и фалшиви новини, искам да кажа това, че личната Ви неприязън за това че Ви уволних за маса нарушения и злоупотреби в „Пирогов“, не бива да става предмет на такива обществени дискусии. Запазете я за Вас, защото излагате само себе си. Няма нужда да ми цитирате медии всички договори и представени оферти са на сайта на МЗ. При отварянето на офертите присъстваха медии. Процедурата е проведена при пълна прозрачност“, заяви Кацаров.

- реклама -