България строи фабрика за космическа храна в Мароко, могат да правят дори бонбони от алкохол

България и Кралство Мароко заедно строят фабрика за космически храни, на територията на африканската държава. Заводът трябва да започне производство около май 2020 г. Това съобщи Аспарух Карастоянов, председател на Мароканско-българската търговско-промишлена палата. Във фабриката ще се произвеждат храни, които ще се доставят на Върховния комисариат на ООН за бежанците, УНИЦЕФ, военни бази. България ще предостави ноу-хау за производството на космически храни, а за направата им ще се използват местни продукти.

Перспективите пред развитието на двустранните отношения очерта Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. Възможно е сериозно развитие на туристическото, културното и икономическото сътрудничество между двете страни. Като основен проблем беше очертан визовият режим, който затруднява както идването на туристи от Мароко, така и преките инвестиции.

Има 4 стратегически инвеститора от Мароко, чиито планове се бавят заради визите, обясни Аспарух Карастоянов.

България внася от Мароко фосфатни торове, прясна риба, арганови масла. Основният износ е на фуражи, храни и някои видове животни, подчерта Мохамед Хмидуш, вицепрезидент на Asmex, най-голямата експортно-импортна организация на Мароко. Има голям потенциал за развитието на търговско-икономическите отношения в сферата на хранително-вкусовата промишленост, леката промишленост, текстила, фармацията.

На 30 юли Кралство Мароко отбелязва националния си празник, който ще бъде честван и в резиденцията на Кралство Мароко в София.

- реклама -