„Българинът тръгва да види света, но иска и светът да го види.“

Все по-често българи държат целия свят да разбере, че обичат да посещават важни световни исторически места. И след нашенците – следите остават, а след тях – и неудобството, че пак сме дали „Локо“ на света. Поредният „подпис“ – върху Хеопсовата пирамида.

Според психоложката Ани Владимирова българинът тръгва да види света, но иска и светът да го види. „Трябва да се заявим, че присъстваме. Нямаме национални символи, нямаме обобщаващи идеи. Това е парола – Локо е България.“, заяви психоложката в сутрешния блок на БТВ.

Владимирова илюстрира модата с надписите по култури исторически места с пример от фолклора: „Една мома била много глупава и дошли да я искат годежари. Майка й и баща й я затворили в къщата, за да не видят гостите колко е глупава. Тя обаче успяла да излезе и попитала годежарите: Като идвахте по пътя, видехте ли едно лайно? Видехме. Е, те това лайно, аз съм го… Това прави българинът, заявява се.“

Снимките с надписа „Локо 2019“ върху централен камък на пирамидата обиколиха социалните мрежи и предизвикаха много гневни  реакции. Автор на част от фотосите е Мина Димитрова, която е била на екскурзия със съпруга си. Тя сподели във фейсбук, че е била потресена като е видяла надписа. И показа алтернативата да се овековечиш с името на любим отбор, без това да се превърне в негативна сензация.

„Локо“ върху Хеопсовата пирамида 3 месеца след „Локо“ върху Мемориала на мира в Хирошима.

Преди по-малко от 3 месеца отново имахме повод да се изчервим и извиняваме, че надпис на кирилица „разкраси“ историческо място. На 15 октомври Мемориалът на мира в японския град Хирошима осъмна с надпис „Локо София”. Авторите се оказаха косвено свързани с изкуството – служители от техническия екип на Софийската опера и балет.

Кой е по-по-най в оскверняването на паметници?

Най-голяма прослава с негативен оттенък получи страната ни след като стана ясно, че Благой Георгиев се подписа върху Колизеума. „Забелязах, че на Колизеума има и други надписи. Затова си и помислих, че това може да се прави“, оправда се  Джизъса първо пред световните медии.

 

 

- реклама -