Българин в Нова Зеландия пред FN: Бяхме блокирани от наводненията, когато вулканът изригна

Станислав Димитров избира, заедно с трима свои приятели, последната му международна дестинация за тази година да бъде Нова Зеландия. Четиримата имат предварително начертан маршрут.

Всичко е планирано до последния детайл и ден от пътешествието, но нещата се променят заради непредвидени природни бедствия, разказа пред FN Станислав. Те се оказват във воден капан заради наводненията. Затворени от всички страни пътища ги възпрепятстват импровизирано да тръгнат към изригналия вулкан на Белия остров.

– Къде бяхте, когато изригна вулкана?

– Изригването наистина беше неочаквано. Ние бяхме доста далеч от него в този момент. Бяхме блокирани на юг от придошлите води заради невиждани от 20 години дъждове. Но всички доста бързо разбрахме за трагедията, новините за жертвите и ранените стигнаха и до нас.

– Белият остров се оказа доста предпочитана от туристите дестинация. Вие бяхте ли предвидили да го посетите?

– Наши приятели ни съветваха да отидем точно на този вулкан, но добре че не ги послушахме. Отидохме до вулкана на остров Тана, един от шестте активни вулкана в света, които могат да се видят без риск за живота. И не съжаляваме.

Разминахме се с изригването на вулкана Белия остров, но ни застигнаха наводненията.

Заради обилните дъждове имаше наводнени пътища. Получихме предупредителни съобщения на телефоните си.

Имаше наводнени пътища, заляти мостове, свлачища. На южния остров въобще не можеше да се отиде. Ние се опитахме през едната страна на планината да заобиколим, през другата, но не успяхме.

– Имаше ли паника сред местното население и туристите?

По-скоро нямаше паникьосани. Организацията беше много добра. Имаше блокирани 1000 човека туристи на единия от ледниците на южния остров. Хеликоптери им носят храна. Хотелите се пълнят за отрицателно време в една такава ситуация, защото на всички им се променят плановете.

Но след отдръпването на водата, организацията за пътуване беше на ниво. Това е мостът, който е бил залят.

– Срещнахте ли други българи по време на наводненията?

– Не, българи не видяхме, но и Нова Зеландия не е толкова популярна сред българите като туристическа дестинация.

Сега отиваме на Милфорд Саунд, който е на най-южната точка. По план трябва да направим един преход в Маунт Кук и ако няма нови изненади по път да се приберем за празниците в България.

- реклама -