Атентаторът от Ансбах се оплакал от престоя си в България и се хвалел, че прякора му е Рамбо

Атентаторът от Ансбах е бил недоволен от престоя си  в България.

Мохамад Делеел е получил убежище у нас през 2013 и останал в България до август 2014. На 21 август 2014 сириецът — атентатор от Ансбех пристигнал в Германия от България и поискал убежище, като в молбата си заявил:

„Не искам повече да насочвам оръжие срещу хора“, пише в. „Билд“, позовавайки се на конфиденциална информация от разследването.

Почти две години по-късно той осъществи терористичен акт в германския град Ансбах, опитвайки се да се самовзриви сред 2500 зрители на музикален фестивал, като преди това се е заклел във видео във вярност към „Ислямска държава“ и лично към главатаря на джихадистите Абу Бакр-ал Багдади.

Сега разследващите органи в Германия проучват документите, с които той е поискал убежище, тъй като има съмнения, че те са фалшиви и той е бил изпратен с мисия от джихадистките банди в Сирия.

Какво разкриват самопоказанията на Далеел?

Следователите анализират саморъчно написаните от него показания за неговия казус – живот, съдба, митарства като бежанец, предадени на имиграционните власти в Циндорф. Той е бил разпитван в продължение на няколко часа на 24 август 2014 в Цирндорф, окръг Фюрт в Бавария.

Далеел разказал, че е от Алепо, от квартал Ансар ал-Шарки, който е известен с това, че е контролиран от бунтовниците, подкрепяни от западната коалиция начело със САЩ и сражаващи се срещу президента Башир Асад.

След като завършил гимназия учил една година право, като едновременно с това работел във фабриката за сапун, собственост на баща му. Къщата им била разрушена от ракета, той бил тежко ранен и баща му уредил да бъде транспортиран и лекуван в Турция. След като оздравял се върнал отново в Сирия, след това се опитал да емигрира в Европа, но не успял.

От този момент разказите му стават противоречиви, като твърди ту че бил арестуван от проправителствените сили, ту че бил в плен на „Ал-Кайда“. Причината била, че публикувал в Интернет видеозаписи с антиправителствени демонстрации.

Страхувал се от смъртта и не искал да убива

На въпроса защо искал да емигрира, той казал:

„Страхувах се за живота си. Страхувам се от смъртта, страх ме е и от униженията, на които ме подлагаха. Не исках да насочвам оръжие срещу хора. Страх ме е да се върна отново в Сирия, защото може да ме принудят да стана убиец“.

Освен това Далеел казал, че няма защо да се връща в Сирия, защото там няма никого – съпругата и децата му са убити и той не иска да се връща към този трагичен момент от живота си.  На следователите им направило впечатление, че той постоянно се хвалел, че прякорът му е „Рамбо“.

Недоволен от престоя си в България

Според показанията му, той е напуснал Алепо на 16 юли 2013 г. и пътувал с такси до Турция. След това се свързал с каналджии, на които платил, за да го прехвърлят в България. Прекосил българската граница през септември същата година и подал заявление за убежище.

Заради нелегално преминаване на границата е арестуван и транспортиран до София, след което е бил изпратен в затвор в Любимец. Докато бил в плен в България не е бил подлаган на медицински преглед, не е бил лекуван, макар че е ранен и имал осколки в тялото си. След като го пускат от ареста, живее осем месеца в стара изоставена и порутена сграда.

Заминава за Виена, а от там за Мюнхен

На 17 април 2014 напуска България с полет от София до Виена като носел само един куфар. След като пристига австрийските власти конфискували документите му, тъй като имали подозрение, че са фалшиви. На 20 април поискал убежище в Австрия, но не дочакал отговора и на 5 юли заедно с други бежанци използвали отново транспорт на каналджии, за да заминат за Мюнхен.

След като подал заявление за бежански статут и разрешение за пребиваване той получил отказ на 2 декември 2014 г., тъй като германските власти засекли, че той вече е подавал такива документи в България и Австрия. Според действащите наредби трябва да се върне там, където е подал първото заявление.

Но преди това на 13 ноември прокуратурата в Нюрнберг се самосезира по неговия казус и изпраща решение до Федералната служба по миграцията, че той не може да бъде екстрадиран, защото има наранявания в коляното. Прокуратурата се позовава на медицинското заключение на хирург от Ансбах и поради това той не е екстрадиран, а оставен за лечение.

За оставането му се застъпва и депутата от Партията на левицата Харалд Вайнберг, който се заел със случая и обещал да му уреди лечение. На въпрос на в. „Билд“, дали не съжалява за своето застъпничество за сириеца — атентатор Вайнберг отговаря: „След всичко онова, което научих тогава, днес бих взел същото решение“.

Междувременно сириецът обжалва решението за екстрадиране пред Конституционния съд. Но на 18 февруари 2015 Федералната служба за миграция и бежанците разпорежда той да бъде върнат в България. Причината е, че сириецът е правил два опита за самоубийство.

На 20 февруари това разпореждане е отменено, а на 25 февруари миграционните власти отново го подновяват.

Окончателно е решено Далеел да се екстрадира в България

На 13 юли на Мохамад Далеел му е връчено окончателно решение, че той ще бъде екстрадиран в рамките на 30 дни, които текат от деня на връчването на разпореждането.

Тогава той казал на своите съседи в общежитието: „Това няма да стане и аз ще предприема нещо по въпроса“. Освен това щял да покаже, че неслучайно прякорът му е „Рамбо“.

- реклама -