Атанас Атанасов, обяснение, ДС, назначения, МВнР
сн. БНР

Атанасов: Министърът на външните работи дължи обяснение за назначенията на хора от ДС

„Днес в парламента съименикът ми Атанасов от ИТН дойде да ми се извини и останах с впечатление, че е бил заблуден. А Николай Радулов бе кандидат за позицията, като с него имаме много далечна закачка, защото е с 12-годишен стаж в Държавна сигурност. А моята позиция към определени структури от нея винаги е била твърда и последователна. Това, че вчера против мен гласуваха депутатите на ДПС, а от ГЕРБ се въздържаха, за мен е добра новина, защото показва, че опозицията има респект към моята персона“. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който от вчера шеф на парламентарната комисия по вътрешна сигурност, в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

Според него изборът за някои комисии в парламента не би могъл да породи напрежение в коалицията.

„На практика се получи така след управлението на Борисов, че хората са съгласни дори политически антиподи да застанат в едно общо мнозинство, само и само да бъде преодоляна политическата криза и да се търси отговорност за тежките корупционни практики“, допълни Атанасов.

„Именно в резултат на нашата активна позиция от ДБ, бяха освободени хората от Държавна сигурност, назначени на съветнически постове във Външно. Ще бъдем последователни докрай. Има млади хора с опит в дипломацията и те трябва да получат шанс да представляват България, а не да се връщаме 30 години назад. Нямам представа как се стигна до тези назначения и външният министър дължи отговор. Промените по върховете на специалните служби бяха наложителни. Не беше разумно обаче да бъдат назначавани за титуляри в тези служби хора, предложени от служебното правителство, защото в крайна сметка то е на президента. Кадровите решения трябва да се вземат от хората в изпълнителната власт“, изрази увереност той.

„Работата на оперативните служби е да разкриват престъпленията и да създават ситуация, в която да бъдат събрани доказателства за разкриване на схеми. МВР и ГДБОП явно са положили усилия да разкрият схемата с източените около 60 милиона (б.р. за „Хемус“) и прокуратурата, вместо да работят заедно, в един момент пресича работата на ГДБОП. Струва ми се, че това е умишлен подход за дестабилизиране на ГДБОП. Вижда се ясно симбиозата между прокуратурата и правителството на Борисов. Няма образувани дела, имаше там едни пачки, чекмеджета, да не се връщаме и на това каква информация изнасяше Васил Божков за милиони в торби. Разседвания обаче няма“, заяви Атанасов.

- реклама -