Астрономи за пръв път заснеха раждането на планета

Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в процес на формирането си, съобщи ТАСС, като цитира британски медии

Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от Земята край звездата PDS 70 в съзвездието Кентавър.

Небесното тяло се намира във вътрешността на така наречения протопланетарен диск – кръжащият около младата звезда плътен облак газ, от който впоследствие се формират нови планети.

Подобни дискове около млади звезди са мястото, където се формират планети, но едва в няколко случая досега ни се удаваше да регистрираме нещо, напомнящо раждаща се планета. Проблемът бе в това, че кандидатите можеше да се окажат особености на диска. Сега обаче бе потвърдено, че наблюдаваният от астрономите обект е планета. Това заяви Мириам Кеплер от института“Макс Планк“ за астрономия в Германия.

Учените дори успели да определят характеристиките на небесното тяло – става въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.

Резултатите от изследването са публикувани в журнала „Астрономия и астрофизика“.

Източник: БТА

- реклама -