Асен Василев и енергийният министър на посещение в САЩ

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е на работно посещение в САЩ. Той е начело на българска делегация, в която е също и министърът на енергетиката Александър Николов. Както и представители на ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на посещението във Вашингтон вицепремиерът Василев и водената от него делегация ще имат поредица от срещи.

В това число в Белия дом и Държавния департамент,

както и в Департамента по търговия и Департамента по енергетика. А също с представители на Агенцията за финансиране на развитието (DFC). Американската агенция за развитие и търговия (USTDA). Американската банка за експорт-импорт (EXIM). Основните теми на разговорите ще бъдат енергийна диверсификация, енергийна ефективност, модерни и зелени технологии и климатичните промени.

Делегацията ще има и среща с представители на американския бизнес. Тя е организирана съвместно с Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България. Както и с Американската бизнес асоциация за Централна Европа (ACEBA) и Института за ядрена енергетика (NEI).

Визитата на министър Николов в САЩ ще продължи с посещения с Питсбърг, Хюстън и Далас.

US пратеник: Вашингтон иска отношенията с България да са най-силни

Включването на ръководствата на трите основни държавни енергийни дружества ясно показва каква ще е целта на визитата. Засега не е ясно дали по време на посещението ще бъде обсъждана идеята за бъдещ седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

- реклама -