Арестуван е лекар-милионер от Варна, участвал в схемата за фалшиви ТЕЛК-решения

Лекари от ТЕЛК във Варна търсели само българи, които да "инвалидизират" по документи, не искали роми.

лекарка Търговище подкуп ТЕЛК

45 лица са били задържани при акцията във Варна срещу злоупотреби със средства за инвалидни пенсии.

Обвинения са повдигнати на 6 души. 5-ма от тях са лекари. Сред тях са председателят на едната ТЕЛК и зам.-председателят на другата ТЕЛК. Шестият арестуван е сирийски гражданин, брат на единия медик. Двамата братя са посредници, които набирали желаещи да получават инвалидни пенсии.

15 свидетели са разпитани пред съдия в спецсъда. Извършени са 45 претърсвания и обиски. В двама от лекарите са откри 20 000 лева. В банкова касета на един от медиците са открити 1 400 000 лева. Друг лекар е имал събрани 270 000 лв. Иззети са много експертни решения, които ще бъдат анализирани.

Работата по ТЕЛК-Варна е започнала през май миналата година. Първоначалната информация в ГДБОП била за посредници, които набирали желаещи за инвалидни пенсии.

В схемите има лица, които са напълно здрави, обясниха разследващите. Те дори не отивали на преглед. Изпращани са от посредниците при лекари – Травматолог, невролог или рентгенолог. Когато едно здраво лице е изпратено при конкретния медик е трябвало да каже парола.

„Много поздрави от групата Р“

След изричането на паролата се уточнявала диагнозата според желанието на пациента. Някои забравяли паролата и не получавали очаквания висок процент инвалидизация. Ако „пациентът“ няма трудов стаж процентът на нетрудоспособност му се увеличавал, за да може да взима инвалидна пенсия . Специалистът подготвял нужните документи и ги изпращал в ТЕЛК.

Конкретните случаи били поемани от членове на ТЕЛК. И мнимият болен е отивал в комисията само, за да получи крайното решение.  Лекарите са държали посредниците да вербуват само българи за участие в схемите, не са искали да работят с роми, уточниха разследващите. Във Варна „инвалидизирането“ излизало между 1500-2500 лв.

Разследващите разказаха за случаи, в които сирийските граждани обяснявали  на рентгенолога как да манипулира апаратурата, за да покаже някакви увреждания. Или се обаждали на лаборанта с инструкции как да изглеждат резултатите, така че да са получи висок процент на инвалидност.

Утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за шестимата задържани.

Често сигнали за злоупотреби подавали и лекари, които са разбирали за порочните практики на свои колеги.

От началото на годината са извършени 44 проверки в ТЕЛК. Резултатите са от проведените активни разследвания които се МВР извършва на територията на цялата страна под ръководството на Прокуратурата. Толкова е и броят на образуваните досъдебни производства за последните 2 години.

Обжалваните решения на ТЕЛК от НОИ и уважените от съда са под 2 % от всички обжалвани решения. Заместник-главният прокурор отново подчерта, че НОИ няма инструменти да се бори с фалшивите ТЕЛК-ове.

„Пари в държавата има, но се краде много.“, заяви Иван Гешев.

„Според нас голяма част от милиардите в тази насока са нецелево изразходвани. Нашите акции няма да решат проблемите. Защото причините за тях освен социални са и законодателни.“, добави магистратът.

Изводът е от анализа направен през последния месец на активни проверки. Разследващите са категорични, че НОИ трябва да има контрол върху средствата, а не да е поставена в ситуация дори и да има съмнения да е длъжна да отпусне пенсия.

От вчера проверки се правят на издадените документи за инвалидни пенсии на тириторията на София.