лекарка Търговище подкуп ТЕЛК

Арестуван е лекар-милионер от Варна, участвал в схемата за фалшиви ТЕЛК-решения

45 лица са били задържани при акцията във Варна срещу злоупотреби със средства за инвалидни пенсии.

Обвинения са повдигнати на 6 души. 5-ма от тях са лекари. Сред тях са председателят на едната ТЕЛК и зам.-председателят на другата ТЕЛК. Шестият арестуван е сирийски гражданин, брат на единия медик. Двамата братя са посредници, които набирали желаещи да получават инвалидни пенсии.

15 свидетели са разпитани пред съдия в спецсъда. Извършени са 45 претърсвания и обиски. В двама от лекарите са откри 20 000 лева. В банкова касета на един от медиците са открити 1 400 000 лева. Друг лекар е имал събрани 270 000 лв. Иззети са много експертни решения, които ще бъдат анализирани.

Работата по ТЕЛК-Варна е започнала през май миналата година. Първоначалната информация в ГДБОП била за посредници, които набирали желаещи за инвалидни пенсии.

В схемите има лица, които са напълно здрави, обясниха разследващите. Те дори не отивали на преглед. Изпращани са от посредниците при лекари – Травматолог, невролог или рентгенолог. Когато едно здраво лице е изпратено при конкретния медик е трябвало да каже парола.

„Много поздрави от групата Р“

След изричането на паролата се уточнявала диагнозата според желанието на пациента. Някои забравяли паролата и не получавали очаквания висок процент инвалидизация. Ако „пациентът“ няма трудов стаж процентът на нетрудоспособност му се увеличавал, за да може да взима инвалидна пенсия . Специалистът подготвял нужните документи и ги изпращал в ТЕЛК.

Конкретните случаи били поемани от членове на ТЕЛК. И мнимият болен е отивал в комисията само, за да получи крайното решение.  Лекарите са държали посредниците да вербуват само българи за участие в схемите, не са искали да работят с роми, уточниха разследващите. Във Варна „инвалидизирането“ излизало между 1500-2500 лв.

Разследващите разказаха за случаи, в които сирийските граждани обяснявали  на рентгенолога как да манипулира апаратурата, за да покаже някакви увреждания. Или се обаждали на лаборанта с инструкции как да изглеждат резултатите, така че да са получи висок процент на инвалидност.

Утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за шестимата задържани.

Често сигнали за злоупотреби подавали и лекари, които са разбирали за порочните практики на свои колеги.

От началото на годината са извършени 44 проверки в ТЕЛК. Резултатите са от проведените активни разследвания които се МВР извършва на територията на цялата страна под ръководството на Прокуратурата. Толкова е и броят на образуваните досъдебни производства за последните 2 години.

Обжалваните решения на ТЕЛК от НОИ и уважените от съда са под 2 % от всички обжалвани решения. Заместник-главният прокурор отново подчерта, че НОИ няма инструменти да се бори с фалшивите ТЕЛК-ове.

„Пари в държавата има, но се краде много.“, заяви Иван Гешев.

„Според нас голяма част от милиардите в тази насока са нецелево изразходвани. Нашите акции няма да решат проблемите. Защото причините за тях освен социални са и законодателни.“, добави магистратът.

Изводът е от анализа направен през последния месец на активни проверки. Разследващите са категорични, че НОИ трябва да има контрол върху средствата, а не да е поставена в ситуация дори и да има съмнения да е длъжна да отпусне пенсия.

От вчера проверки се правят на издадените документи за инвалидни пенсии на тириторията на София.

 

- реклама -