АП: Доналд Тръмп си осигури нужния му брой партийни делегати

Доналд Тръмп – единственият останал в състезанието претендент за Белия дом от лагера на републиканците, е спечелил подкрепата на нужния му брой делегати, които на конгреса на партията това лято да гласуват за номинирането му за кандидат за президент на САЩ. Информацията е на „Асошиейтед прес”, като се позовава на собствено преброяване.

Според АП, Тръмп вече има подкрепата на 1238 делегата, при положение, че необходимото му мнозинство е 1237 души. Решаваща е заявената подкрепа за Тръмп от няколко необвързани делегати като ръководителя на републиканците в Оклахома Пам Полард.

donald-trump-1332922_1280

Републиканската партия няма да оповести официалните резултати от предварителните избори по щати преди националният си конгрес през юли в Кливланд, когато делегатите реално дават гласа си за избрания кандидат.

Няколко американски медийни организации правят свои преброявания.

Разминаванията в различните изчисления се дължат на вътрешнопартийните правила. В някои щати делегатите са задължени да дадат гласа си за кандидата, който е спечелил предварителната надпревара при тях. Други местни организации позволяват на представителите си на националното събрание да гласуват по своя преценка.

Финалната победа на Тръмп беше предизвестена, след като всичките му вътрешнопартийни съперници за номинацията се отказаха от надпреварата.

Към сегашните си резултати милиардерът ще добави на 7 юни и гласовете на делегатите в Калифорния, където реално няма съперници за гласовете на партийните представители.

Провокативният предприемач, чиято кампания включваше противоречиви расистки, сексистки и други обидни изказвания, все още се бори да обедини около себе си подкрепата на партията, като някои от значимите републикански политици не го припознават напълно.

На президентските избори на 8 ноември Тръмп ще се изправи най-вероятно срещу бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която продължава да води вътрешнопартийна битка с кандидата на левицата в партията Бърни Сандърс.

- реклама -