Берлускони
Силвио Берлускони

Прокуратурата в Италия поиска нов процес срещу Берлускони

Прокуратурата в Милано настоява за започване на ново дело срещу екс премиера на страната Силвио Берлускони. Той е заподозрян в подкупване на свидетели по предишно дело за използването на непълнолетни проститутки, съобщава в. „Кориере дела сера”.

По обвинението, че е използвал на организирани от него социални събития непълнолетни проститутки, Берлускони беше напълно оправдан през март 2015 година. Основна фигура в делото беше мароканската танцьорка Карима ел Маруг, известна като Руби. Тя е била под 18-годишна възраст, когато се твърдеше, че е имала интимна връзка с Берлускони.

Шумното дело започна през 2010 година, когато Берлускони още беше начело на правителството

При разследването бяха разкрити обстоятелства около вечерни събирания в частната вила на политика. Твърди се, че там винаги имало и непълнолетни момичета, които обслужвали гостите срещу заплащане.

Всички материали на държавното обвинение се базираха на телефонни разговори на Берлускони, хора от обкръжението му и момичетата. По време на процеса обаче, те отрекоха да са получавали пари за участието си в „елегантните вечери”. Това предизвика нова разследване, в което заподозрени бяха Берлускони и адвокатите му. Политикът вече беше призован на разпит в рамките на досъдебното производство, но не се яви по здравословни причини.

Напоследък Берлускони се завърна в активната политика и заяви, че на предстоящите избори е готов да оглави десен център, ако Съдът по правата на човека в Страсбург се произнесе, че лишаването му от право да участва в държавна дейност нарушава правата му.

Тази забрана везе в сила, когато Берлускони беше признат за виновен и окончателно осъден по делото за измама на компанията му „Медиасет”. Още през 2014 година той завърши полагането на обществено полезен труд. По закон обаче, Берлускони няма право да се кандидатира за срок от няколко години.

- реклама -