Кунева и Ревалски обсъдиха как да върнат наши учени от чужбина

Възможностите за насърчаването на младите учени и привличане на изявени в чужбина български учени обсъдиха образователният министър в оставка Меглена Кунева и новоизбраният председател на Българската академия на науките акад. Юлиян Ревалски, съобщиха от МОН.

Министърът и председателят на БАН са говорили и за установяване на статута на постдокторантите.

По време на разговора им е станало дума за продължаване на синхрона в политиките между Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките и общи действия в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Кунева посочи, че в бъдеще част от кохезионните политики на Европейския съюз ще бъдат насочени към намаляване на разликите между страните членки по отношение на научния капацитет и изследванията. По думите й преговорите по темата вероятно ще започнат през мандата на българското председателство, а първият неформален съвет в София ще бъде посветен именно на науката.

Министър Кунева и акад. Ревалски обсъдиха и партньорството между Министерството и Академията по отношение на квалификацията на учителите по математика.

След разговор с премиера министрите предоставиха 5.8 милиона лева на БАН, които да бъдат отпуснати чрез бюджета на МОН за т.г.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено